Advertisement

Responsive Advertisement

Recenzie-Fata de hârtie de Guillaume Musso

   Titlu: Fata de hârtie


   Autor: Guillaume Musso


   Editura: All


   Traducere: Liliana Urian


   Nr. Pagini: 442


   Punctaj: 5/5


   ,,Nu te gândi la ziua de mâine, nici la momentul în care ea nu va mai fi aici. Trăiește clipa.”


   Tom Boyd este scriitorul celebrei serii Trilogia Îngerilor, un scriitor cu o imaginație și un succes încredibile. Însă de când Aurore l-a părăsit, Tom și-a permis să pice în derivă și să o lase pe femeia pe care o iubea să plece cu dragostea sa, cu talentul și cu toată speranța.

   Probabil că ar fi fost mort de multă vreme dacă nu i-ar fi avut în viața sa pe Milo și pe Carole, cei pe care îi considera frații săi, o polițistă și agentul său care se ocupă de tot succesul lui, doi oameni care stăteau la baza famei lui și care nu l-au abandonat niciodată. De aceea, Milo apare într-o zi la ușa lui gata să îl scoată pe Tom din gaura neagră în care se ascunsese cu drogurile și băutura lui.

   Numai că Milo venea cu o veste teribilă. Din cauza sa, toată averea lor era dusă pe apa sâmbetei și nimic nu mai îi mai putea salva acum, decât cel de-al treilea roman al Trilogiei Îngerilor pe care Tom nu mai avea nicio tragere de inimă să îl scrie.

   Ba mai mult, casa, mașina și bunurile lor erau acum ipotecate și pe lângă toate nenorocirile lor, 100.000 de exemplare din volumul doi al seriei fuseseră tipărite cu o greșeală imensă. Toate se terminau la pagina 226, în mijlocul poveștii. Însă nimic nu mai conta pentru Tom care suferea după femeia vieții lui.


   Însă într-o seară, când Tom luase un pumn de pastile și îi izognise pe prietenii săi, o tânără ateriză în casa lui, confuză, goală și încrezută, o frumusețe rară și oarecum familiară pentru scriitor. Dar cel mai șocant lucru era că tânăra pretindea că ea este Billie Donelly, protagonista din Trilogia Îngerilor.

   Oricâte pastile ar fi luat, Tom știa că nu putea halucina într-atât încât să își imagineze o asemenea scenă și auzise de nenumărate ori de fanele nebune care încep să se identifice cu personajele din cărțile lor preferate. Însă cum putea scăpa de ea? Când Billie începe să insiste și să exagereze, Tom o supune unui interogatoriu cu întrebări pe care numai el le știa despre personajul său, iar sinceritatea și potrivirea răspunsurilor ei îl șochează pe Tom.

   Chiar și așa, cum ar putea fi posibil așa ceva? Să cadă din cartea lui după ce 100.000 de exemplare au fost publicate terminându-se la propoziția: ,,- Te implor! strigă ea căzând”. Care sunt șansele ca totul să fie real?


   Totul este atât de familiar și de real încât în toată nebunia asta, Tom o crede. Iar singura șansă ca ea să se întoarcă în lumea ei ficțională, ar fi ca Tom să scrie ultimul roman al seriei. Iar ca și recompensă, Billie promite să i-o recupereze pe Aurore. Astfel, cei doi bat palma și fug de către Milo și Carole, de ideile lor de dezintoxicare, de privirile lor acuzătoare care îl judecă la fel ca pe un nebun în fața poveștii sale, fug departe, cât mai departe, destinația lor fiind Mexicul.

   Dar ce poți face când ești falit și singura mașină pe care o ai este ipotecată și riști să fii oprit de poliție? Billie și Tom pornesc într-o lungă călătorie, pe un drum unde legile nu există, îmbinând realitatea cu ficțiunea, căci cei doi fac parte din lumi total diferite.


   Călătorind prin lume, printre obstacole și încercări menite să îi îngenuncheze, Billie și Tom creează între ei o legătură specială, în ciuda reproșurilor ei, în ciuda greșelilor lui, care i-a format personajului său imaginea unei femei ușoare, instabile, pe care nimeni nu ar putea-o iubi, în ciuda certurilor lor, călătoria prin lume le aduce inimile atât de aproape încât Billie uită de Jack, iar Tom uită de Aurore.

   Acum nu mai există decât ei doi. Însă într-o zi, Billie se îmbolnăvește subit, iar boala ei se dovedește a fi oricum, numai nu umană. 


   Iar totul se datorează celor 100.000 de cărți care au fost distruse. Însă undeva, în lume, viața lui Billie atârnă de o ulitmă șansă, iar Carole și Milo trebuie să găsească obiectul de care depinde viața ei. Trecutul nu mai contează, singurele lucruri care sunt importante acum se rezumă la viața lor, la Tom și la femeia de care s-a îndrăgostit.

   ,,Eram pe punctul de a închide ușa, când am auzit-o zicându-mi: Mulțumesc.
   Trăsesem draperiile pentru a-i proteja somnul de lumina de pe stradă și eram în întuneric: Îți mulțumesc că te ocupi de mine. Nimeni n-a făcut-o niciodată înaintea ta.”

   Starea lui Billie devine tot mai gravă, iar medicii nu îl pot asigura pe Tom că îi vor salva viața, în fond, Billie nu era om. Tot ce îi rămâne de făcut scriitorului care este pe cale să piardă totul, este să scrie ultimul roman.

   ,,-Billie nu trebuie să se mai teamă de nimic, mă asigură Milo. Acum, tot ce-ți rămâne de făcut este să-ți termini povestea ca s-o trimiți în lumea ei.”


   Dar oare va supraviețui Billie până atunci când o vor trimite înapoi? Și oare Tom va face față pierderii singurei femei pe care a iubit-o cu adevărat?

   ,,Tu ești singurul care m-a făcut să citesc cărți. Singurul care mă ascultă cu adevărat atunci când vorbesc și în ochii căruia nu mă simt prea idioată. Singurul care îmi consideră replicile la fel de sexy precum picioarele. Singurul care vede în mine și altceva decât o fată pe care s-o dai pe spate...”

  Povestea lui Billie Donelly se apropie de final, dar rămâne o singură întrebare: Cine a fost de fapt fata de hârtie? Când afli că tot ce ai trăit a fost o minciună, totul poate părea un joc, sau o nouă șansă. Care va fi finalul lor?

   Am ajuns la a cincea carte de la acest autor magnific care a devenit scriitorul meu preferat. Am o mulțime de scriitoare preferate, însă de la Sylvain Reynard încoace, nu m-aș fi gândit că un alt bărbat îl poate detrona, dar nu cunoscusem încă talentul și imaginația lui Guillaume Musso.

   Am început cu Mâine, Chemarea Îngerului, După șapte ani, Viața secretă a scriitorilor, și iată că acum am terminat faimoasa Fata de hârtie. Nu aș fi crezut vreodată ca aceasta să fie povestea din spatele titlului, însă m-am obișnuit deja cu felul lui de scriere, cu fiecare roman șocant și fiecare detaliu și secret care se ascunde în spatele personajelor.

   Ideea acestei cărți mi-a plăcut la nebunie, m-a emoționat atât de tare și m-a făcut să realizez încă o dată cât de rău îmi pare că a trecut atâta amar de vreme până să îi dau o șansă acestui om minunat și cărților sale. Billie m-a cucerit cu aroganța ei, inteligența, farmecul și priceperea în domeniile la care nici măcar Tom nu se băga. 

   Pe de altă parte, la pol opus, Tom a fost de la început rezervat, trist, o cauză pierdută, asta până să se îndrăgostească de Billie care a făcut ca sufletul lui să înflorească din nou, care i-a furat inima și care l-a învățat că viața merită trăită chiar și atunci când nu mai ai nicio speranță.

   Ceva despre care nu am vorbit nici în prezentare pentru a nu da prea multe detalii și pentru a vă lăsa să descoperiți singuri, este relația lui Tom cu Carole, și cu Milo, dar în special cea cu Carole. La un moment dat, va fi o secvență, o amintire, iar eu vreau să spun că acea amintire m-a impresionat atât de tare și mi-a transmis o milă uriașă, dar nu pot spune mai multe, decât că Tom a făcut cea mai bună alegere prin faptul că a scris Trilogia îngerilor schimbând astfel multe vieți.

   Ce aș putea să mai spun? Nu aveți habar cât am putut să iubesc această carte și finalul ei, atât de mult încât mi-am promis mie că la următoarea comandă o să îmi cumpăr toate cărțile lui Guillaume Musso pe care nu le am și sper ca și voi să îi dați cândva o șansă pentru că poveștile lui sunt superbe, atât de diferite și de originale și știu că dacă aș citi vreodată o carte scrisă de el și nesemnată, aș ști din prima că este a lui.

   ,,O iubire foarte mare înseamnă două vise care se întâlnesc și, complice, se sustrag până la capătul realității.”-Romain Gary

Cărțile lui Guillaume Musso sunt publicate la Editura All
    le puteți achiziționa de pe site-ul editurii sau de pe CartepediaLibrex și Libris
Lectură plăcută, dragilor! :)

Trimiteți un comentariu

2 Comentarii

Irina a spus…
Aceasta este a doua recenzie pe care o citesc de pe blogul tău și deja vreau cărțile la cât de frumos ai scris depre ele👀💜
Angels from books a spus…
Îți mulțumesc din suflet! Musso chiar este un autor complet și complex. Merită să citești măcar o carte de-a lui! :)
P.S: Îți mulțumesc că îmi citești recenziile, înseamnă enorm! 💙