Advertisement

Responsive Advertisement

Recenzie-Viața secretă a scriitorilor de Guillaume Musso

   Titlu: Viața secretă a scriitorilor


   Autor: Guillaume Musso


   Editura: Trei


   Nr. Pagini: 254


   Traducere: Liliana Urian


   Punctaj: 5/5

   ,,Doi scriitori împotriva lumii întregi...”


   Renumitul scriitor Nathan Fawles a încetat să mai scrie după ce a publicat trei cărți de succes și s-a retras în Beaumont, o insulă din Marea Mediterană. Nimeni nu cunoaște motivul pentru care acesta a renunțat la scris și nimeni nu mai încearcă să ia legătura cu acesta, căci Fawles nu ezită să tragă în oricine care îi calcă proprietatea.

   Însă nimic nu îl poate împiedica pe Raphael Bataille să își încerce norocul și să îi ducă manuscrisul său, Timiditatea crestelor, scriitorului său preferat. Raphael ajunge în Beaumont și își face drum către casa celebrului scriitor. Ce ar putea fi mai rău decât o critică din partea idolului tău? Romanul său fusese deja refuzat de edituri, ce ar mai fi putut lipsi?


   Întâlnirea cu Nathan Fawles este pe cât de dubioasă, pe atât de fascinantă și misterioasă. După ce Nathan trage după Raphael, acesta primește manuscrisul tânărului, mai mult cu forța, la insistențele lui Raphael. Nathan știa că nu îl va citi, însă destinul este mereu plin de întorsături și de schimbări.

   Când Mathilde Monney își face apariția în viața lui Fawles, pare că totul s-a întors împotriva lui. Singur de ani de zile, refugiat, a dus o viață simplă, însă acum, Raphael și Mathilde îi dau peste cap rutina și trezesc în el amintiri și trăiri dureroase care au fost îngropate în sufletul lui cu mult timp în urmă.


   Mathilde continuă să apară zi de zi la ușa lui Fawles, iar acesta știe că are nevoie de cineva care să o urmărească, să afle totul despre ea. Ce legătură are ea cu trecutul lui? Nimic nu poate fi mai rău decât faptul că este jurnalistă. Sau poate că da?

   Fawles cunoaște pe cineva destul de curajos, de nebun, gata să încaseze niște gloanțe pentru dorințele lui, cineva la fel ca el, un scriitor, cineva destul de sărit de pe fix să se implice în planul lui. Așa că Nathan Fawles îl sună pe Raphael.


   Și cum ar fi putut Fawles să îl convingă pe Raphael să îl ajute decât citindu-i romanul? Relația lor abia acum începe iar aventura și secretele se agită în mințile care refuză să le lase să scape. Raphael știe că Fawles nu îi spune totul despre Mathilde.

   Cine este această jurnalistă misterioasă pe care amândoi au cunoscut-o? Și ce legătură are ea cu tot ce se întâmplă pe insulă? Când pe Beaumont are loc o crimă, pare că totul se leagă și, în același timp, pare că nimic nu mai are sens.

   Mathilde vine cu o poveste cusută cu ață albă la Fawles, pretinzând că îl va face să scrie din nou. Vrând să îi afle secretul. Dar oare asta vrea ea cu adevărat? Și oare se va prinde Fawles de tactica ei?


   O poveste  care părea ascunsă pentru totdeauna, un trecut întunecat și multe vieți compromise. În spatele jurnalistei și în spatele secretului lui Fawles se află multe suferinți, mult sânge și deopotrivă, nevinovăție. Și minciuni.

   Raphael trebuie să o spioneze pe tânăra Mathilde și să afle legătura ei cu Fawles. Dar ceea ce avea să afle era scenariul unui roman înfricoșător.


   ,,-Explicați-mi!
   -Într-o bună zi, o să-ți povestesc totul în detaliu, dar nu acum.”

   Cum ar putea Raphael să pună piesele puzzle-ului într-o ordine, când el nici măcar nu cunoaște tot adevărul poveștii lui Fawles? Legătura lui cu Mathilde, secretul său, motivul pentru care nu a mai scris. Ceea ce descoperă Raphael duce la o tragedie care se pare că datează de mulți ani, la o crimă cu care Fawles ar avea legătură. Dar cum ar putea un scriitor atât de frumos să fie capabil de asemenea lucruri?
   

   Cu insula închisă de autorități din cauza crimei, cu destăinuiri și descoperiri macabre, totul se transformă într-o anchetă amănunțită a unui caz întunecat. Când toate pistele lor se leagă, Fawles și Raphael sunt în pericol. 

   Destinul lor se poate încheia acum, iar viețile lor pot fi pierdute în fața unui criminal. Dar cine este criminalul? Totul prinde o întorsătură violentă atunci când scriitorul îl obligă pe Raphael să părăsească insula pentru a-și salva viața.

   Care va fi finalul poveștii lor? Cum se va rezolva un caz care are o mulțime de piste false? Totul face parte din viața lui, viața secretă a scriitoului Nathan Fawles.

      O altă capodoperă scrisă de acest om talentat și minunat! M-am îndrăgostit de Guillaume Musso, de scrisul lui, de poveștile lui, de descrierile atât de reale și de personajele lui atât de fascinante și de curajoase, nebunesc de curajoase!

   Ca de fiecare dată, cărțile lui mi-au pus mintea la încercare și au creat o mulțime de scenarii pe care m-am străduit să le analizez, să le rezolv, m-am simțit ca un Sherlock într-o anchetă, dar totul a fost mult mai mult decât atât.

   Raphael, dragul de el, a fost scriitorul mic în care m-am regăsit, de care îmi era foarte drag și față de care am simțit o uriașă milă, în același timp. El a fost doar un personaj secundar în povestea vieții lui Fawles, un caracter episodic într-o dramă. 

   Evident că am căutat numele lui Nathan Fawles, gândindu-mă ce controversă ar fi dacă acest om ar exista cu adevărat. Însă chiar și așa, Viața secretă a scriitorilor este o altă capodoperă printre capodopere. Ar fi fost imposibil să am altă părere. Toate cărțile scrise de Guillaume Musso pe care le-am citit până acum au fost o comoară. M-am îndrăgostit de mâncarea din cărțile lui, de mirosul Franței, de andrenalina și de teama cu care citesc poveștile lui, și nu în cele din urmă, de talentul său.

   Epilogul atipic a făcut totul mult mai important, mai frumos și mai misterios. Viața secretă a scriitorilor merită citită pentru că nu pot să o încadrez într-un singur gen, așa cum nu pot niciodată cu cărțile lui, așa că iubitorii fiecărui gen ar putea găsi în această poveste ceva din ceea ce ei îndrăgesc!

   ,,-Ce este acela un roman bun?
   -Creezi niște personaje care suscită dragostea și simpatia cititorilor tăi. Apoi ucizi aceste personaje. Și îți rănești cititorul. Atunci, el își va aminti mereu de romanul tău.”-John Irving

Găsiți cartea la Editura Trei.
  O puteți achiziționa de pe site-ul editurii sau de pe CartepediaLibrex și Libris

Lectură plăcută, dragilor! :)


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii