Advertisement

Responsive Advertisement

Recenzie-Orașul Oaselor de Cassandra Clare


   Titlu: Orașul Oaselor

   Autor: Cassandra Clare

   Editura: Corint, Colecția Leda Edge

   Nr. Pagini: 479

   Traducere: Cristina Jinga

   Punctaj: 5/5

   Seria Instrumente Mortale
   1) Orașul Oaselor
   2) Orașul de Cenușă (recenzie)
   3) Orașul de Sticlă (recenzie)
   4) Orașul Îngerilor Căzuți (recenzie)
   5) Orașul Sufletelor Pierdute (recenzie)
   6) Orașul Focului Ceresc (recenzie)

   Clary Fray se afla pe străzile New York-ului în drum spre Clubul Pandemonium împreună cu cel mai bun prieten al ei, Simon Lewis. Dar atunci când ea este martoră la o crimă observă că făptașii aveau tatuaje ieșite din comun și arme bizare iar când vede că cineva dispare pur și simplu este convinsă că cei trei criminali sunt nebuni de legat.

   Astfel, Clary intră în lumea nefilimilor și îi cunoaște pe vânătorii de umbre, cei prin venele cărora curge sângele Îngerului și a căror datorie este să apere lumea de demoni, cu toate că existau mult mai multe ființe și specii bizare pe care Clary avea să le cunoască în curând, precum vampiri, vârcolaci, magicieni. Când Simon pare să nu vadă nimic din crima care a avut loc chiar sub ochii lui Clary, o întrebare se strecoară în mintea ei. Ce spusese tipul cu plete aurii, Jace? Că ea este o mundană care îi poate vedea...

   Într-o seară când Clary ajunge acasă, mama ei este de negăsit iar ceea ce o șochează pe ea este demonul uriaș care o atacă fix în casa ei iar ea leșină. Când se trezește, același tip superb din seara de la club stă în fața ei. Când Jace îi spune că veninul demonului curge prin sângele ei aceasta se vede obligată să plece cu el, nu înainte de a afla că și la Pandemonium ei atacaseră un demon, nu un om.

   Timp de trei zile Clary stă la Institut pentru a-și putea reveni după atacul demonului, acolo unde toată lumea este în vervă și se întreabă dacă ea a ucis demonul sau nu. Clary află că un ravner, un demon, a atacat-o pe mama ei iar grijile ei zboară spre femeia care i-a dat viață, departe de certurile lui Isabelle și Alec, cei doi care se aflau cu Jace la club, departe de desconsiderarea lui Jace pentru ea, pentru o puștoaică și o mundană, departe de Hodge, departe de tot ceea ce este nou pentru ea și îi dă viața peste cap.

   Toți cei de la Institut o fac pe Clary să se întrebe dacă ea, cea care deține Darul Vederii a avut o mamă sau un tată vânător de umbre. Cine este Valentine, barbatul mort de cincisprezece ani despre care vorbeau demonii? Cine sunt Frații Tăcuți? Și ce sunt Acordurile? Totul este derutant pentru Clary, o simplă fată aruncată în lumea nefilimilor, cu toate că ea habar nu are că nu este deloc doar o simplă fată...Iar totul pare mult mai complicat când Jace începe să îi explice totul despre lumea lor din care acum face și ea parte, dar cum ar putea Clary să suporte aroganța lui Jace?


   Demonii par să apară continuu, mai ales când Jace și Clary se întorc în Brooklyn unde Madame Dorothea, vecina lor, așa-zisă mundană, rămâne singura pistă a lui Clary către mama ei. Ea află că mama ei a fost ă vânătoare de umbre, moment în care trădarea arde mocnit în pieptul ei pentru secretul pe care mama ei i l-a ascuns atâta timp. Dar curând, lumea ei este dată peste cap când adevărul iese la iveală, când află că Valentine trăiește și că el a avut un cerc în care a fost și Hodge dar șocul ei este că și mama ei a fost în cerc, că numele ei nu a fost Fray ci Fairchild și că ea a fost soția lui Valentine...

   Curând, Simon se alătură și el celor de la Institut iar destăinuirile nu încetează să îi lovească pe nefilimi, la fel ca zvoul că Valentine caută Pocalul Mortal, unul dintre cele trei Instrumente Mortale, care se afla la Jocelyn Fairchild, mama lui Clary. Plecați într-o misiune în Brooklyn, vănâtorii de umbre sunt pe urmele Înaltului Magician din Brooklyn, Magnus Bane care pare să fi pus o vrajă asupra lui Clary când s-a născut. După o vizită la Magnus, totul se complică iar următoarea lor locație este Hotelul Dumort, locașul vampirilor, unde Clary află secretul lui Luke.

   Dar lucrurile se complică în mare fel atunci când atracția dintre Clary și Jace devine mistuitoare și când Clary bănuiește că știe locul unde mama ei a ascuns Cupa Mortală. Dar greșeala lor este că au avut încredere în persoanele greșite iar secretele lor riscă să ajungă la Valentine. Când aceștia sunt trădați, adevărul se revarsă violent asupra lor. Tot ceea ce știa Jace s-a schimbat iar viața lui Clary nu va mai fi nicicând la fel, avându-l pe Valentine ca tată. Ce vor face ei cu tot adevărul și toate minciunile cu care au trăit până acum? Și dacă adevărul are cea mai întunecată formă?

   Seria Instrumente Mortale a fost o minunăție pentru mine după ce am citit Dispozitive Infernale! Convinsă că îi voi întâlni pe Tessa, pe strămoșii lor din prima serie în Instrumente Mortale unde acțiunea are loc cu zeci de decenii mai târziu în această nouă poveste, am pășit mai departe în lumea vânătorilor de umbre cu Clarissa, o fată cu părul de foc și cu Jace, arogantul și fermecătorul Jace, un tânăr cu păr auriu și cu o îngâmfare teribilă.

   Știu că Simon mă enerva destul de mult la început când apărea peste tot cu nefilimii dar mi-a plăcut prietenia lui și a lui Clary. Diferit de cele trei volume din Dispozitive Infernale, acest prim volum a fost plin de replici ironice, de momente ilare și de nelipsitele scene pline de aroganță ale lui Jace, în special în ceea ce privește relația lui cu Simon.

   Pentru Alec am avut inițial o părere destul de nesigură, în special pentru felul retras și glacial în care se comporta. Isabelle a fost de la bun început una dintre personajele mele preferate împreună cu Luke dar pe primul loc se află Jace și Clary care în final se găsesc într-o situație care m-a șocat enorm de tare și din care eram sigură nu vor mai ieși așa ușor.

   Universul Vânătorilor de Umbre m-a fascinat dintotdeauna iar cărțile Cassandrei au devenit cărțile mele de suflet încă de când am citit primele pagini ale primei serii. Personajele au fost mereu atât de diferite, acțiunea complexă cu o mulțime de detalii iar Instrumente Mortale a fost o idee strălucită după succesul uriaș pe care l-a avut Dispozitive Infernale. Cassandra Clare o să fie mereu autoarea mea preferată, sau cel puțin, una dintre autorii mei preferați pentru imaginația fără limite cu care și-a scris cărțile și pentru felul în care a reușit să intre în inima mea alături de nefilimi, de câțiva vârcolaci și de un magician foarte cunoscut care s-a dovedit a fi preferatul meu, Magnus Bane!




Găsiți toată seria  la Editura Corint, în colecția Leda Edge 

Puteți achiziționa volumele de pe
Lectură plăcută, dragilor! :)


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii