Advertisement

Responsive Advertisement

Recenzie-Orașul de cenușă de Cassandra Clare


   Titlu: Orașul Oaselor

   Autor: Cassandra Clare

   Editura: Corint, colecția Leda Edge

   Nr. Pagini: 415

   Traducere: Cristina Jinga

   Punctaj: 5/5

   Seria Instrumente Mortale
   1) Orașul Oaselor (recenzie)
   2) Orașul de Cenușă
   3) Orașul de Sticlă (recenzie)
   4) Orașul Îngerilor Căzuți (recenzie)
   5) Orașul Sufletelor Pierdute (recenzie)
   6) Orașul Focului Ceresc (recenzie)

   După ce lumea lui Clary Fairchild a fost dată peste cap, un nou șoc a venit odată cu apariția lui Valentine, tatăl ei. Dar poate oare ca ființa de care toți nefilimii se tem, ființa malefică și crudă care s-a prefăcut ani de zile a fi mort, poate el să fie cu adevărat tatăl ei? Mama sa este acum într-o comă indusă din care nimeni nu știe când se va trezi dar cu adevărat bulversant este noul adevăr despre Jace, bărbatul cu care ea s-a sărutat și de care se simte atrasă întrucât Clary tocmai a aflat că Jace este fratele ei.                                                                                                                                                                            
   Dar mai mult de atât, Jace este Jonathan Morgenstern, fiul lui Valentine, ceea ce înseamnă că el poate fi o armă perfectă. ,,Tu ești o săgeată aruncată drept în inima Conclavului, Jace. Tu ești săgeata lui Valentine. Indiferent dacă știi sau nu.”  Dar Valentine avea acum și ajutorul demonului Agramon pe care îl invocase devenind stăpânul lui. O armă a lui Valentine nu le-ar putea fi la suflet lui Robert și Maryse Lightwood care s-au comportat cu Jace ca și cu propriul lor copil încă de când era mic, dar Inchizitoarea Imogen  îi previne că aceștia ar putea fi pedepsiți că l-au crescut pe fiul lui Valentine, motiv pentru care ei îl abandonează pe Jace.
 
   Acțiunea prinde culoare când Jace este întemnițat  în Orașul Tăcut la ordinele Inchizitoarei iar acolo îl vede pe Fratele Jeremiah ucis. După ce Jace se trezește din teroare, Valentine este lângă el destăinuindu-i că el i-a omorât pe toți Frații Tăcuți pentru a obține Sabia Mortală, al doilea Instrument Mortal. Ieșit din Orașul Tăcut, Magnus este cel care îl îngrijește pe Jace și care îi oferă un loc unde să stea.

   Regina Elfilor Luminii apare în prim-plan când nefilimii îi cer ajutorul într-un război care ar putea izbucni oricând împotriva lui Valentine. Dar la finalul vizitei, Regina vrea să o țină pe Clary captivă acolo pentru un gest necugetat pe care ea l-a făcut. Dar Regina îi dă o variantă pentru a putea evada, și anume să îl sărute pe cel pe care inima ei îl dorește, pe Jace. Dar oare va face Clary un gest atât de deplasat, va arăta că ea este atrasă de fratele ei?


   Un alt șoc apare în sufletul lui Clary când Simon Lewis, prietenul ei de-o viață pe care ea l-a târât în lumea asta, este transformat în vampir. Atacurile și actele de violență nu încetează să apară dar curând, Jace are de făcut o alegere: ,, Este gata oare Jace să-și trădeze prietenii, să-și încalce principiile pentru a-și ajuta tatăl?”

   Clary își descoperă talentul aparte de a crea rune, atipic pentru orice alt vănâtor de umbre dar nu degeaba ea și Jace erau copiii lui Valentine, fiecare ascunzând în ei talente de neimaginat. Dar când Valentine pare că își duce ritualul la final, el mai avea nevoie doar de un singur lucru. Dar lucrurile o iau razna, Simon este pe moarte, bătălia dintre nefilimi și Valentine este în toi iar ura tuturor asupra lui Jace este aproape palpabilă.

   Într-un război dintre bine și rău, nefilimii luptă umăr la umăr împotriva întunericului. Dar vor reuși ei să îl învingă pe cel care pare că este atât de puternic încât să îi distrugă pe toți?

   Orașul de Cenușă mi-a mângâiat inima cu fiecare pagină. Relația dintre Jace și Clary este uluitoare iar atracția dintre ei este mistuitoare dar și atât de greșită pentru situația în care se află amândoi.

   Magnus a devenit ușor, ușor personajul meu preferat și am adorat fiecare scenă în care acesta apărea cu charm-ul său, cu atitudinea dezinvoltă și cu tonele de sclipici și de inele pe care le purta la fiecare ținută ieșită din comun.

   M-au scos din sărite scenele cu Jace în care era tratat de parcă ar fi fost mâna dreaptă a lui Valentine, fiind alungat chiar și de cei care se presupune că erau familia lui, Robert și Maryse, cu toate că Alec și Isabelle au continuat să îl privească pe Jace ca pe un frate, așa cum au făcut-o întotdeauna.

   În scenele în care apar Jace și Clary ies scântei de fiecare dată, așa cum s-a întâmplat și la Regina Elfilor Lumini unde totul a fost încărcat de suspans și de intrigă. Mi-a părut rău pentru Simon, în special pentru că el era vegetarian... iar acum va trece prin greutatea schimbării.

   Acțiunea este conturată atât de bine iar totul este construit în așa fel încât întorsăturile de situație sunt făcute să șocheze cu destăinuirile bruște care apar în mod neașteptat, în cele mai potrivite secvențe ale acțiunii.

   Cassandra Clare este și a fost pentru mine cea mai creativă și splendidă autoare, motiv pentru care a devenit autoarea de pe primul loc în topul meu de scriitori preferați iar cărțile ei sunt absolut magnifice, prezentând un univers atât de fascinant, construit cu atâta inteligență încât nu pot spune decât că seriile ei ar trebui citite de orice bibliofil!


Găsiți toată seria  la Editura Corint, în colecția Leda Edge 

Puteți achiziționa volumele de pe
Lectură plăcută, dragilor! :)


   




   
   


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii