Advertisement

Responsive Advertisement

Recenzie-Orașul de Sticlă de Cassandra Clare


   Titlu: Orașul de Sticlă

   Autor: Cassandra Clare

   Editura: Corint, colecția Leda Edge

   Nr. Pagini: 478

   Traducere: Cristina Jinga

   Punctaj: 5/5 

   Seria Instrumente Mortale
   1) Orașul Oaselor (recenzie)
   2) Orașul de Cenușă (recenzie)
   3) Orașul de Sticlă
   4) Orașul Îngerilor Căzuți (recenzie)
   5) Orașul Sufletelor Pierdute (recenzie)
   6) Orașul Focului Ceresc (recenzie)

   După toate lucrurile șocante și toate încercările prin care a trecut, Clary este nevoită să plece în Orașul de Sticlă, locul de origine al nefilimilor, pentru a o salva pe mama ei, Jocelyn Fairchild. Cu toate astea, Clary riscă să încalce legea, cu toate că auzise deja de sute de ori ”Sed lex, dura lex” , și astfel, riscă să își piardă viața în aceste încercările periculoase.

   Dar, evident, Jace este mult prea îngrijorat pentru cea care se presupune că este sora lui și pentru care nu are deloc cele mai fraterne sentimente, așa că se împotrivește deciziei ei. Ceea ce în curand eclipsează relația lui Clary cu Jace este misteriosul Sebastian care apare brusc și pare să fie atras de Clary, ceea ce prevestește un triunghi amoros. Sebastian continuă să apară în viața lui Clary insistând să o conducă acasă, să petreacă timp împreună cu ea, nedezlipindu-se de nefilimi.

   În timp ce aceștia sunt preocupați să se contrazică, timp în care ceasul ticăie tot mai repede, Simon este aruncat în închisoare de vânătorii de umbre care au devenit suspicioși în legătură cu orice, mai ales că Simon este acum un vampir diurn.

   Tot ceea ce le trebuie acum este ca nefilimii să îi aibă ca aliați pe vampiri, pe vârcolaci, pe magicieni, pe toți cei din Lumea de Jos în războiul care e pe cale să izbucnească din cauza lui Valentine și a armatei pe care și-o construiește.

   Când Jace se hotărăște să îl scoată din îchisoare pe Simon, ceva din mintea lui devine atât de profund și realizează anumite lucruri de care nu fusese conștient până acum.


   Totul se complică atunci când Jace și Clary îl găsesc pe Ithuriel, iar când pășesc spre Alicante, tot orașul se întinde în fața lor în flăcări. Era prea târziu.

   În Alicante totul este învăluit de un haos de neimaginat iar atunci când Sebastian apare prin tot haosul provocat în orașul vânătorilor de umbre, acesta își dă jos masca sub care s-a ascuns atâta timp și face un lucru care avea să le sfâșie inimile celor din familia Lightwood.

   Printre ceea ce în curând aveau să devine ruinele orașului Alicante, Magnus îi salvează viața lui Alec, relația dintre ei devenind tot mai puternică, magicianul fiind de fiecare dată acolo să îi salveze pe nefilimi și să lupte alături de ei. Când Hodge apare în oraș, dubiile lor au fost risipite: era mâna lui Valentine. El incendiase totul.

   Dar curând, adevărul iese la iveală zguduitor și totodată ca o gură de aer proaspăt. Odată ce focul din Alicante s-a stins, s-au stins și suflete nevinovate care au lăsat goluri imense în inimile nefilimilor. Dar odată cu suferința vine și fericirea, mai devreme sau mai târziu iar pentru Clary și Jace mai devreme este acum.


   Când totul părea că s-a sfârșit, Sebastian și Valentine apar și îi iau lui Clary tot ceea ce iubea ea. Dar răul nu poate niciodată să învingă. Iar atunci când încerci să minți un înger trebuie să aștepți să fii pedepsit. Într-o luptă pe viață și moarte, în care Clary și Jace se pot pierde unul pe celălalt, un mic ajutor divin le dă lumea peste cap.

   Când minciunile ies la iveală iar căutările lui Clary au luat sfârșit, totul părea atât de simplu. Dar cum mai poți respira, cum mai poți trăi, cum mai poate să bată inima ta atunci când cel pe care îl iubești se stinge în fața ochilor tăi?

   Până acum, Orașul de Sticlă a fost cel mai minunat volum, chiar dacă nu există grad de comparație în situația aceasta și chiar dacă știu că probabil după fiecare volum o să spun asta. Orașul de Sticlă m-a fermecat și m-a făcut să vărs lacrimi cu toate secvențele pline de suferință și de teama că în orice clipă cineva poate să se stingă din viață.

   Ithuriel...Mi-a frânt inima să îl reîntâlnesc pe îngerul Tessei aici, în ipostaza în care a fost găsit de Clary și Jace. Atât Clary cât și Jace s-au schimbat pe tot parcursul cărții iar relația dintre ei a fost atât de complicată și de tensionată încât s-a lăsat de fiecare dată cu scântei iar de aici a rezultat și faimosul citat: ,, Eu te iubesc pe tine și o să te iubesc până o să mor...”

   Relația dintre Magnus și Alec prinde culoare tot mai mult, lucru care m-a încântat nespus întrucât Magnus este personajul meu preferat creat de Cassandra din toate seriile ei de până acum, în special pentru că el este prezent în toate acestea.

   Nu m-aș fi așteptat la toată scena de lângă lac iar când veți citi veți înțelege de ce spun asta. Totul a fost îmbrăcat în suspans și adrenalină iar finalul este unul spectaculos, plin de sclipici, așa cum este și Magnus :).

   Dar aventura nu se termină aici. Valentine trebuie învins iar povestea nefilimilor așteaptă un deznodământ incendiar. Dar pănâ atunci mai este un drum lung, presărat cu noi destăinuiri și noi întâmplări fascinante pe care le veți găsi în ultimele trei volume! Îl vor învinge ei pe Valentine fără să mai piardă pe cineva drag?


Găsiți toată seria  la Editura Corint, în colecția Leda Edge 

Puteți achiziționa volumele de pe
Lectură plăcută, dragilor! :)





Trimiteți un comentariu

0 Comentarii