Advertisement

Responsive Advertisement

Recenzie-Harry Potter și Talismanele Morții de J.K. Rowling


   Titlu: Harry Potter și Talismanele Morții

   Autor: J.K. Rowling

   Editura: Bloomsbury Publishing
 
   Nr. Pagini: 620

   Punctaj: 5/5
 
   Seria Harry Potter:
   1) Harry Potter și Piatra Filozofală (recenzie)
   2) Harry Potter și Camera Secretelor (recenzie)
   3) Harry Potter și Prizonierul din Azkaban (recenzie)
   4) Harry Potter și Pocalul de Foc (recenzie)
   5) Harry Potter și Ordinul Phoenix (recenzie)
   6) Harry Potter și Prințul Semipur (recenzie)
   7) Harry Potter și Talismanele Morții 

   ”Wit beyond measure is man's greatest treasure.”

   Harry va împlini în curând vârsta de șaptesprezece ani, când vraja de protecție pe care mama sa a pus-o asupra lui când a murit, se va rupe. Toți membrii Ordinului Phoenix și toți cei care îl iubesc pe Harry vin în ajutorul lui cu un plan de scăpare în siguranță din Privet Drive.

   Înarmați cu Polyjuice Potion, șapte Harry Potter pleacă din Privet Drive dar numai un singur Potter părăsește pentru totdeauna casa unde a stat timp de șaisprezece ani. Tonks, Lupin, Mr. Weasley, Ron, Hermione, Mad-Eye, Mundungus, Bill și mulți alții pornesc în direcții diferite înainte de a ateriza la Burrow.

   Atacați de Devoratorii Morții din toate părțile, Harry împreună cu toți cei pe care îi iubește riscă să își piardă viețile. Dar în curând, răniți, după ore întregi, toți ajung la familia Weasley. Toți cu excepția lui Mundungus care a fugit și a lui Mad-Eye care și-a pierdut viața. Măcinat de remușcări, Harry știe că nu mai trebuie să pună pe nimeni în pericol pentru a-și salva propria viață.

   Atunci când Devoratorii Morții apar la nunta lui Bill și a lui Fleur gata să atace pe oricine în căutarea faimosului Harry Potter, Harry, Ron și Hermione dispar la Grimmauld Place, casa lui Harry moștenită de la Sirius.

   ”The Ministry has fallen. Scrimgeour is dead. They are coming.”

   Când planul lor de bătaie eșuează iar Grimmault Place nu mai este un loc sigur, cei trei devin fugari timp de luni de zile, continuând misiunea pe care Dumbledore i-a lăsat-o lui Harry: să găsească și să distrugă toate Horcrux-urile lui Voldemort. Cu toată averea pe care le-a lăsat-o de Dumbledor fără nicio explicație, cu o recompensă de milioane de Galioni puse pe capul lui, cu Devoratori ai Morții pândind pretutindeni și fără nicio pistă către alte Hocrux-uri, Harry simte că se prăbușește. Dumbledor nu a ținut niciodată la el.


   ”So young to be fighting so many.”

   Când Ron renunță la ei și pleacă, Harry și Hermione mai pierd o scânteie de speranță. Atunci când ei cred că au o altă pistă către Horcrux-uri, cei doi pleacă în Godric's Hallow, locul unde au trăit și au murit părinții lui Harry și familia lui Dumbledore de care nu s-a îndurat nicio clipă să îi spună lui Harry...
”He wished he could rip aut his heart, his innards, everything that was screaming inside him…”

   Scăpând la limită de Voldemort și de Nagini, Harry și Hermione se întorc lipsiți de orice speranță înapoi la locul vrăjit unde se afla cortul lor. Dar într-o seară, patrons-ul unei căprioare l-a condus pe Harry în locul unde avea să câștige sau să piardă... Când Ron apare și îi salvează viața lui Harry, speranța înflorește în sufletele lor. Alt Horcrux era distrus. Mai rămâneau trei.

   Cu sabia lui Godric Gryffindor pe care Dumbledore i-o dăduse mai departe lui Harry, cu profeția celor trei frați și cu mitul despre Talismanele Morții, Hermione, Ron și Harry încearcă să deslușească zecile de mistere și de întrebări cu care i-a lăsat Dumbledore. De ce Dumbledore nu i-a spus niciodata nimic lui Harry din toate astea? Harry își dorea din tot sufletul să creadă că el l-a iubit cu adevărat...

   Dar când Greyback apare la auzul numelui lui Voldemort, el îi capturează pe cei trei împreună cu alți ostatici și îi duce la familia Malfoy de unde nu ar fi crezut că vor scăpa vreodată. Însă Dobby a apărut printr-un mod magic ca să îi salveze...


   Înconjurați de promisiuni, de minciuni și de trădători, Hermione, Harry și Ron se îndreaptă spre ultima piesă din puzzle-ul pe care Dumbledore l-a lăsat necompletat...


   Dar undeva, adânc în sufletul lui, Harry știa că Dumbledore ținuse măcar puțin la el. Cu gândul de a termina misiunea, cei trei trec printr-o serie de evenimente sfârșind la Hogwarts, locul unde a început și unde se va termina totul.

   Talismanele Morții păreau mai aproape ca niciodată dar ceea ce naivul Tom Riddle nu înțelesese niciodată era că ,, Bagheta îl alege pe magician.” și că iubirea era cheia care deschidea ultima ușă din puzzle. Dar cel ce se numea Voldemort nu fusese nicicând capabil de iubire și de sacrificiu.

   Snape pare să fie acea piesă secretă de care Harry avea nevoie. Într-o bătălie pe viață și pe moarte, tot Hogwarts-ul se ridică împotriva Lordului Voldemort. Dar când Harry află adevărul din spatele tuturor poveștilor și trădărilor de care a avut parte el înțelege că nu a existat vreodată o cale de scăpare. ,, Niciunul nu poate trăi în timp ce și celălalt trăește”. Iar acum Harry a înțeles cu adevărat sensul Profeției...
   

   Dar aici nu era vorba de a renunța sau a continua să lupți. Când sufletul lui Harry ia o decizie, totul în jur este pe cale să explodeze. Când Voldemort pare că a câștigat, lumea vrăjitorilor este condamnată la o eternitate de suferință. Dar dacă tocmai sacrificiul este mai important decât orice? Dacă Profeția avea un alt înțeles? Printre urletele de durere ce răsunau în Hogwarts, destinul, dragostea și viața își spun cuvântul...

”Where your treasure is,

there will your heart be also.”
   Cu inima plină de emoție și de lacrimi pe care le-am vărsat, închei aventura pe care am avut-o cu Harry în lumea splendidă pe care J. K. Rowling a creat-o.

   Acest ultim volum a fost plin de suferință, de pierderi și de lecții pe care orice persoană le poate învăța. Harry Potter este numită adesea o serie pentru copii dar nu. Harry Potter este o serie pentru suflete. Harry Potter este o serie pentru oricine simte și trăiește, pentru oricine înțelege.

   Cred că mereu vor rămâne lacrimi între paginile acestei cărți, lacrimi care m-au însoțit în finalul acestei povești geniale și minunate. 

   Nu cred că am citit vreodată o serie de cărți atât de profundă, de frumoasă și atât de plină de emoții cum este aceasta. Nu cred că va mai fi vreodată o serie care să aibă atâta succes cum a avut Harry Potter, un succes uimitor pentru o persoană care a trăit o viață la extreme, așa cum a făcut-o J.K. Rowling.

   Harry Potter și Talismanele Morții ne dezvăluie adevăr, amintiri și scene care răscolesc inima oricui l-a însoțit pe Harry timp de șapte ani în aventura sa la Hogwarts, școala de farmece și vrăjitorii. Personaje foarte dragi își pierd viața în paginile acestui volum iar finalul este unul zguduitor încărcat cu dragoste și cu bunătatea lui Harry care va dăinui mereu în lumea magicienilor.

   Tot ce pot spune este că ceea ce a scris J.K. Rowling va exista mereu și va fi una dintre cele mai de succes serii care a existat vreodată iar dacă tu, cel ce citești acum, nu ai citit Harry Potter, nu știi ce lecție ai pierdut!

Doamna profesor McMonagall: Va fi faimos - o legendă - nu m-aş mira ca în viitor ziua de azi să fie cunoscută ca Ziua Harry Potter - se vor scrie cărţi despre Harry - toţi copiii din lumea noastră îi vor cunoaşte numele.



Seria Harry Potter a fost publicată la Editura Egmont care, din păcate, a fost desființată cu mulți ani în urmă. Seria a fost reeditată la Editura Arthur iar varianta originală, și de altfel minunată pe care o citesc eu, în engleză, este publicată la editura Bloomsbury Publishing. 
  Puteți achiziționa ambele variante atât de pe Cărturești, cât și de pe Buku.ro

Lectură plăcută, dragilor! :)

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii