Advertisement

Responsive Advertisement

Recenzie-Harry Potter și Prințul Semipur de J.K. Rowling

 
   Titlu: Harry Potter și Prințul Semipur

   Autor: J.K. Rowling

   Editura: Bloomsbury Publishing

   Nr. Pagini: 542

   Punctaj: 5/5

   Seria Harry Potter:
   1) Harry Potter și Piatra Filozofală (recenzie)
   2) Harry Potter și Camera Secretelor (recenzie)
   3) Harry Potter și Prizonierul din Azkaban (recenzie)
   4) Harry Potter și Pocalul de Foc (recenzie)
   5) Harry Potter și Ordinul Phoenix (recenzie)
   6) Harry Potter și Prințul Semipur
   7) Harry Potter și Talismanele Morții (recenzie)

   Harry s-a întors la Privet Drive, numărul patru iar în curând, profesorul Dumbledore apare la ușa unchiului său după ce l-a anunțat pe Harry că o să îl ia și o să îl ducă la The Burrow, (vizuina) familiei Weasley. Dar ce observă Harry este că mâna profesorului este rănită și arată de parcă ar fi fără viață iar acesta se întreabă ce s-a întâmplat în timpul cât au fost departe de Hogwarts. Între Harry și Dumbledore a existat întotdeauna o legătură specială care acum iese în evidență într-un mod înduioșător.

   Cu toate acestea, începutul acestui volum ne introduce într-o lume sumbră în care Ministrul Magiei a fost înlocuit iar totul se petrece atât de repede, în afara legilor magicienilor, a Muggles-ilor și în afara legilor morale, mai ales acum că Lordul Volemort s-a întors.

   Severus Snape încheie un jurământ cu Narcissa Malfoy, în fața lui Belatrix Lestrange prin care promite să îl protejeze pe Draco, fiul acesteia și al lui Lucius Malfoy care era acum închis în Azkaban alături de alți Devoratori ai Morții (Death Eaters). Draco era acum în locul tatălui lui servindu-l pe Voldemort și avea nevoie, într-adevăr, de toată protecția din lume. Totul pare atât de greșit iar trădarea pare cel mai potrivit cuvânt pentru Snape ,însă dacă Dumbledore are încredere în el, asta spune totul.

   Când Harry ajunge la Hogwarts, noul an apare cu obișnuitul post de Defence Against The Dark Arts ocupat de un nou profesor. Însă spre uimirea tuturor, de data asta noul profesor, Slughorn, va preda Poțiunile, pe când Snape va fi cel care va ocupa locul de DADA.

   Printre jocurile de Quidditch,(Vâj-Haț), mai ales că acum Harry este căpitanul echipei Gryffindor-ilor, printre teme, noua atracție pentru Ginny, micile neînțelegeri cu Hagrid și aventurile cu care erau obișnuiți la Hogwarts, Harry este obsedat acum de ideea că Draco Malfoy pune ceva la cale. După ce l-au găsit pe Draco în Alea Nocturn la magazinul de magie neagră, Harry și cei doi prieteni ai lui, Ron și Hermione, încearcă să afle care este secretul lui Draco și dacă Snape îl ajută...

   Ceea ce nu știe Harry este că Prințul Semipur, cel care a scris trucuri și vrăji pe cartea lui de Poțiuni, este mult mai aproape decât își imaginează el. Datorită relației apropiate și puternice dintre ei, cât și dorinței de a-l antrena pe Harry pentru înfruntarea cu Voldemort, profesorul Dumbledore începe să îi dea lecții, lecții ce se rezumă la cunoașterea unor amintiri în Pensivul din biroul profesorului. Însă ceea ce îl uimește pe Harry este că toate amintirile îl includ pe Tom Riddle, tânărul care avea să devină Lordul  Voldemort.

   Dar totul ia o întorsătură periculoasă când profesorul Dumbledore acceptă ca Harry să îl însoțească în călătoriile sale din afara Hogwarts-ului în căutarea Horcrux-urilor lui Voldemort de care el aflase din amintirea prețioasă a profesorului Slughorne. Horcrux-urile erau obicte sau ființe în care un vrăjitor își putea pune o parte din suflet, numai prin uciderea cuiva iar Voldemort se pare că luase multe vieți...

   După o călătorie periculoasă și ostenitoare în urma căreia Harry a dat dovadă de inteligență și a arătat cât de mult ține la Dumbledore, cei doi se întorc la Hogwarts. Însă deasupra școlii, pe cer, stelele sunt eclipsate de Semnul Întunecat. Inima lui Harry se strânge în piept însă el nu știa că aceasta avea să se frângă într-o mie de bucățele pentru a nenumărata oară în viața lui care fusese deja mult prea plină de suferință.

   Convingerea că Draco este cel care a făcut semnul este apăsătoare în mintea lui Harry, cu toate că știe că Dumbledore a negat de la bun început implicarea elevului său în actele Devoratorilor.

   Dar atunci când adevărul este zdrobit între zidurile Hogwarts-ului, timpul se oprește în loc. Viața oamenilor care păreau să dețină cea mai mare putere se sparge în fărâme iar sufletele se frâng. Când încrederea a fost trădată în cel mai zguduitor mod, toată școala răsună de strigăte de durere. Inima lui Harry îngheață sub mii de ace reci iar totul este prea târziu când află că viața... că o viață, este un lucru prea firav în fața cuiva care are, poate zeci de vieți.

   Poate o inimă care este deja frântă să se sfărâme din nou? Când viitorul este deja marcat de un sfârșit, mai sunt oare capabili vrăjitorii să facă o ultimă vrajă? Sub sunetele tânguitoare ale unei păsări Phoenix, durerea se tranformă în dorință de răzbunare. Dar cum poți să te răzbuni când ultimul om care te proteja a fost smuls de lângă tine? Cum poți să faci față când în piept mai ai doar un gol în locul unde cândva a fost o inimă?

   Volumul șase a fost de departe cel mai sfâșietor volum din această serie. J.K. Rowling a scris o serie minunată, o capodoperă de un succes inimaginabil, însă acest lucru nu a oprit-o din a încheia un volum odată cu viața personajelor noastre preferate. Harry Potter este o serie pe care orice persoană ar trebui să o citească, este o poveste care ne sfâșie inima și care ne permite, pentru o mică perioadă, să visăm că ne aflăm pe Alea Diagon sau între turnurile uriașe ale Hogwarts-ului împreună cu Harry și prietenii lui.

   Harry se maturizează cu fiecare volum iar acesta este, fără doar și poate unul dintre cei mai buni elevi, unul dintre persoanele cu un suflet pur care nu își doresc altceva decât dreptate și care îi protejează pe cei pe care îi iubește cu prețul vieții sale.

   Spre deosebire de volumele anterioare, Prințul Semipur a venit cu mistere iar acțiunile copilăroase ale celor trei au fost înlocuite cu misiuni în căutarea informațiilor despre Lordul Voldemort care s-a întors și care poate apărea oricând să mai distrugă o dată viața lui Harry.

   Încă o dată, iubirea și relațiile puternice dintre personaje își spun cuvântul într-un final zguduitor care mi-a frânt inima. Neașteptat, șocant și dureros, finalul reprezintă încheierea copilăriei lui Harry, Ron și Hermione și începutul unei vieți în care responsabilitățile se află pe umerii lor iar ceeau ce au trăit nu se va mai întâmpla niciodată pentru că Hogwarts nu va mai fi nicicând la fel...

   Harry Potter și Prințul Semipur este primul volum ce se încheie într-o atmosferă plină de tristețe. Tot ce pot spune este că J.K Rowling merită cu adevărat tot ce a venit odată cu această serie. Harry Potter s-a strecurat în sufletul meu iar acum mă îndrept spre finalul acestei aventuri de neuitat și în curând, Talismanele Morții (The Deathly Hallows) vor apărea aici... până atunci, citiți Harry Potter, citiți tot ce vă pică în mână, doar citiți!

Seria Harry Potter a fost publicată la Editura Egmont care, din păcate, a fost desființată cu mulți ani în urmă. Seria a fost reeditată la Editura Arthur iar varianta originală, și de altfel minunată pe care o citesc eu, în engleză, este publicată la editura Bloomsbury Publishing.
  Puteți achiziționa ambele variante atât de pe Cărturești, cât și de pe Buku.ro

Lectură plăcută, dragilor! :)


   









   



Trimiteți un comentariu

0 Comentarii