Advertisement

Responsive Advertisement

Recenzie-Un băiat numit Crăciun de Matt Haig

   Titlu: Un băiat numit Crăciun 

   Autor: Matt Haig

   Editura: Nemira

   Nr. Pagini: 270

   Traducere: Veronica D. Niculescu

   Punctaj: 5👼/5👼

   Seria Christmas:

   1) Un băiat numit Crăciun 

   1.5) A mouse called Miika

   2) Fetița care a salvat Crăciunul (recenzie)

   3) Eu și Moș Crăciun (recenzie)

   3.5) Spiridușa Adevărului

   3.6) Spiridușa Adevărului merge la școală


,,Vreau să creadă în ce e mai bun în lume. Chiar și în oameni.”
,,O imposibilitate este o posibilitate ăe care încă nu ai înțeles-o.”


   Crăciunul nu a existat dintotdeauna. Cadourile, tradițiile și toate detaliile magice care s-au născut într-o zi, nu au existat mereu. Iar totul a început cu un băiat numit Crăciun... 

   Sau, cel puțin, așa îi spunea mama sa când era mic. Numele lui era, de fapt, Nikolas. Nikolas era doar un copilaș când mama lui a murit și era încă doar un copil când tatăl lui a plecat într-o misiune periculoasă.

   Locuiau amândoi în cabana lor din pădure, în Finlanda, chinuindu-se să facă focul și să gătească ce găseau în căsuța lor cu o singură cameră. Însă erau fericiți cu puținul lor. Cel puțin asta credea Nikolas până când lui Joel, tatălui său, îi este oferită șansa de a câștiga o sumă de bani, iar acesta acceptă să plece într-o misiune complicată și periculoasă. Rămas în grija mătușii sale, Carlotta, cu păpușa lui din nap, șoricelul Miika și cu căciula roșie cu ciucure a tatălui său, Nikolas a visat zi de zi la momentul în care tatăl lui se va întoarce. Doar era fericit cu păpușa și cu șoricelul lui, el nu avea nevoie de bani, viața lor era frumoasă așa cum era înainte. 

   Numai că zilele au devenit săptămâni, săptămânile au devenit luni, iar Nikolas nu a  mai putut rezista să trăiască alături de mătușa Carlotta cea îngrozitoare care îl ura și care îl trata atât de urât. Era singur, doar el și cu Miika, iar când Nikolas a auzit vorbindu-se că tatăl său a plecat către Elfhelm, satul magic de care mama sa îi spunea povești nesfârșite când era mic, Nikolas decide să plece în căutarea lui. 


   Vedeți voi, Elfhelm era ținutul și satul elfilor, locul magic din lume în care bunătatea nu avea sfârșit și în care un om ar fi trăit ca într-o poveste. Nikolas visa de multă vreme la Elfhelm și știa că acest loc există, nu s-a îndoit niciodată de acest lucru. Așa că pornește în căutarea Elfhelmului și a tatălui lui alături de Miika. 

   Drumul avea să fie cumplit de greu, gerul avea să fie tăios, iar pașii săi aveau să îl poarte pe lângă lacul Blizten, pe lângă aceste creaturi minunate numite reni, până la muntele uriaș care ascunde o lume magică. Însă ar putea un copilaș să supraviețuiască într-o călătorie atât de periculoasă? 

   Sufletul bun al lui Nikolas îl va ajuta să găsească locul unde a fost dintotdeauna menit să ajungă. Însă ce legătură au toate acestea cu Crăciunul și cu Moș Crăciun? Povestea nu se termină aici și, vă spun sincer, totul a început cu un băiat numit Crăciun al cărui râs parcă răsună și-acum în mintea mea...

   ,,Ho ho ho". Și care a crezut din toată inima, căci dacă vrei să vezi magia, trebuie să crezi în ea... 

   Dragilor, trebuie să încep prin a spune că trebuie neapărat să citiți această serie magică și minunată! Nu am cuvinte să exprim bucuria și felul în care mi-a mângâiat sufletul cartea lui Matt Haig. Povestea este absolut magică, e ca un praf de sclipici în bătaia soarelui, e strălucitor de încântătoare! 

   Toate detaliile cărții au fost atât de naturale și atât de simple încât să facă să ducă la povestea din final! Fiecare detaliu din legende, legate de Moș Crăciun și de Crăciun sunt amintite aici atât de frumos și totul se leagă atât de minunat până în punctul în care aflăm cum a luat naștere bătrânul Moș Crăciun. 

   Nikolas mi-a încântat inima. M-a înduioșat și nu cred că putea fi portretizat mai blând un copil cu un destin atât de măreț. Călătoria lui m-a emoționat și m-am trezit de multe ori cu inima strânsă, simțind cum mă doare privind cât de săraci erau Nikolas și Joel, dar cât de fericiți erau. 

   Elfhelm este locul visurilor mele. Am iubit acest loc din toată inima și am simțit că este un privilegiu să aflu această poveste minunată care sună atât de plauzibil pentru Moș Crăciunul nostru care sigur s-a născut în același mod ca în această carte. Sau, de ce să nu considerăm că tocmai aceasta este povestea reală? Pentru mine chiar sună plauzibil! 

   Povestea cu Joel mi-a rupt inima, Spiridușa adevărului m-a cucerit din prima iar Topo și toți ceilalți spiriduși care rămân în poveste sunt cât se poate de magici! Blizten mi-a furat și el inima, însă ceea ce am iubit cel mai mult a fost bunătatea, inocența și sufletul pur al lui Nikolas. 

   Un băiat numit Crăciun nu este doar o carte, este o legendă, este o explicație logică pentru magie și pentru lumea noastră reală care are nevoie de dovezi mereu. Am plâns, am râs și am salvat atâtea citate din spusele lui Nikolas și tot ce mai pot adăuga este că îl iubesc pe acest băiat numit Crăciun! 
 
   Recomand această serie copiilor, adulților, oamenilor în vârstă, tuturor celor care vor să citească ceva magic în perioada sărbătorilor și nu numai! O să fiți fermecați și veți iubi această frumoasă poveste despre un copil care a salvat o lume întreagă... 

   Așadar, mulțumesc că mi-ați citit recenzia, dragilor, chiar dacă a venit puțin mai târziu de Crăciun, dar dacă tot avem toți zăpadă, am zis că este momentul prefect pentru această recenzie! Sper să dați o șansă acestei povești care te lasă cu atât, atât de multe învățături! Sper să simțiți și voi magia dintre aceste pagini și vă mulțumesc că mi-ați citit recenzia! Să aveți parte de lecturi la fel de magice cum este Elfhelmul!

Bookstagram-ul meu unde puteți găsi pozele pe care le fac, desene, reacții, unboxing-uri și multe altele: @angelsfrombooks

Seria este publicată la Editura Nemira

 O puteți achiziționa de pe site-ul editurii sau de pe CartepediaLibrex  și

Lectură plăcută, dragilor! 😊

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii