Advertisement

Responsive Advertisement

Recenzie-Prințesa mecanică de Cassandra Clare

Titlu: Prințesa mecanică


Autor: Cassandra Clare


Editură: Corint, colecția Leda Edge


Nr. Pagini: 461


Traducere: Ofelia Al-Gareeb și Shauki Al-Gareeb


Punctaj: 5/5

Seria Dispozitive infernale:
1) Îngerul Mecanic (recenzie)
2) Prințul Mecanic (recenzie)
3) Prințesa Mecanică

   Tessa și Jem fac pregătirile pentru nuntă dar în fericirea lor se strecoară iar Magistrul și dă o ultimă lovitură în încercarea de a-i distruge pe nefilimi cu armata sa de Dispozitive infernale. Însă  piesa lipsă din puzzle-ul lui malefic este Tessa. Conclavul le-a întors spatele iar cei care cândva le erau prieteni, acum sunt dușmani. Fără ajutor, avându-se doar unul pe celălalt, nefilimii pun la bătaie tot ce au. Jem și Will ar face orice să o salveze pe Tessa și ar sacrifica orice.

   Pentru a pune mâna pe Tessa, Mortmain lovește unde o doare cel mai tare iar curând, fiecare gram din drogul care îl mai ține în viață pe Jem și care i-a afectat grav sănătatea, este luat de către acesta. Îndurerată, Tessa știe că ea este motivul pentru care cei dragi ei suferă și începe să se gândească tot mai mult să se predea.


   Cu toate acestea, dragostea lui Jem este mult prea mare și niciodată nu și-ar dori ca femeia pe care o iubește, ca viitoarea lui soție să fie pusă în pericol tocmai pentru el care și-ar da viața în orice clipă pentru ea.


    Dar Tessa este capturată de doamna Black iar planul lui Axel riscă să fie dus la bun sfârșit. În lupta cu Conclavul și cu Mortmain, nefilimii de la Institutul din Londra fac planuri și încearcă să se salveze atât pe ei cât și pe toți vânătorii de umbre. Dar singuri nu pot face față tuturor greutăților care se ivesc în calea lor iar Mortmain a fost mereu inteligent și cu un pas înaintea lor.

   Will își ascunde printre replicile sarcastice pline de ironii și de umor,  suferința și dragostea neîmpărtășită cu care trebuie să trăiască tot restul vieții. În plin război, sentimentele sale se dovedesc a-l pune la pământ.

   Suferința lui răzbate dintre paginile cărții iar acesta riscă să piardă persoanele pe care le iubește cel mai mult: Pe Tessa, care îl iubește pe Jem cât și pe Jem, parabatai-ul său a cărui boală l-a îngenunchiat, viața sa rezumându-se nu la ani, ci la luni sau chiar mai puțin de atât. Dar Will va luptă pentru parabatai-ul său, dragostea lui depășind orice limite și punându-și în minte să nu se oprească până nu îl va salva pe cel care este mult mai mult decât un frate pentru el.

   Dar după ce Tessa este răpită, Will trebuie să se împartă între ei doi, între care nu poate să facă diferențe. între a o salva pe Tessa sau a-l salva pe Jem. Dar cum poate fi salvat Jem când singurul leac existent pentru acesta îl ține în viață dar îl și ucide în același timp, puțin câte puțin? Alegerile pe care Will trebuie să le ia sunt cele mai grele iar timpul lui este limitat. Cu cât se scurge mai mult, cu atât firul de care atârna viața lui Jem se face tot mai mic iar viața Tessei poate fi luată în orice clipă.


Dacă singura modalitate de a salva lumea ar fi să distrugi ceea ce iubești cel mai mult, ai face-o?
   Ceasul ticăie, toată lumea trebuie să aleagă. 

    Printre scenele de dramă, de pasiune, de iubire, sunt strecurate mici evenimente care amenință să le distrugă viața. Când erau atât de aproape de a reuși, viața îi spulberă iar iar inimile lor se transformă în cioburi. Va supraviețui Tessa? Plecat în căutarea ei, Will este în stare să distrugă tot în calea lui pentru a o salva. Dar o va găsi? Iar aceștia vor putea să îl învingă pe Mortmain? Când planul lor părea fără un destin luminos, bunătatea lor este răsplătită iar îngerii par să fie de partea lor. Dar totul are un preț și oare îi va costa acesta mai mult decât au pierdut deja?



   Prințesa mecanică mi-a frânt inima. Nu cred că am vărsat atâtea lacrimi la vreo altă carte în toată viața mea. Finalul m-a distrus. Îmi amintesc și acum câte zile am stat cu gândul la seria asta și a trebuit să îmi revin emoțional. Nu m-aș fi așteptat ca totul să se așeze atât de frumos dar în toată frumusețea asta este și multă suferință și durere.
   Mă întrebam cum va putea autoarea să aleagă între Will și Jem, căruia să îi frângă inima? Dar nu mă așteptam ca totul să aibă un final atât de minunat. Dispozitive Infernale a fost o serie de suflet care mi-a rupt sufletul și pe care am adorat-o. În ciuda părerilor diferite pe care le-am auzit de-a lungul timpului, cărțile Cassandrei necesită răbdare și puterea de a înțelege și de a asimila mulțimea de informații referitoare la universul creat de aceasta. 
   Lăsând la o parte povestea de iubire și suspansul cauzat de lupta cu Mortmain, aceste cărți prezintă o poveste despre încredere, despre sacrificiile pe care le poți face pentru cineva pe care îl iubești, despre răbdare și despre a pune pe primul loc oamenii dragi, despre aventură și suferință dar și despre cursul vieții și despre cât de trecător este totul.
   Seria Dispozitive Infernale este o comoară iar Cassandra Clare este o autoare cu o imaginație uluitoare iar aceasta este doar prima serie dintr-o mulțime de alte comori scrise care vor urma!


 
  Seria este publicată la editura Corint în colecția Leda Edge

   O puteți achiziționa de pe Libris.ro
Lectură plăcută, dragilor! 









Trimiteți un comentariu

0 Comentarii