Advertisement

Responsive Advertisement

Recenzie-Fata din Brooklyn de Guillaume Musso

   Titlu: Fata din Brooklyn


   Autor: Guillaume Musso


   Editura: All


   Nr. Pagini: 418


   Traducere: Liliana Urian


   Punctaj: 5/5


   ,,Omul nu este nicidecum o ființă blajină, cu inima însetată de iubire. Da, omul este cel mai aprig prădător al său.”


    Raphaël Barthélemy și iubita lui, Anna Becker, trăiesc una dintre cele mai frumoase perioade ale vieții lor. Împreună cu fiul lui, Theo, alături de femeia cu care se vede de jumătate de an, Raphaël este în sfârșit fericit. El și Anna urmează să se căsătorească, dar înainte de asta, trebuie să afle dacă între ei există secrete.

   Cum să te căsătorești cu cineva, atâta timp cât nu cunoști trecutul celui pe care îl iubești? Iar dorința lui Raphaël de a cunoaște totul, a dus la cea mai mare dramă a vieții lui. Când Anna îi arată o poză cu trei cadavre, spunând că ea este autorul crimei, el știe că s-a pripit și că viitoarea lui soție nu este decât o străină pentru el.

   După ce pleacă val vârtej, Raphaël realizează că nu i-a dat șansa de a-i explica, așa că se întoarce la Anna, însă găsește în schimb doar o casă goală. Orice ar face, Anna este de negăsit, iar îngrijorarea lui crește tot mai mult? Cum se poate să pierzi o persoană și să nu îi mai dai de urmă?


   Împreună cu un prieten de-al lui, Marc Caradec, fost polițist, Raphaël pornește într-o anchetă secretă, refuzând să implice poliția. După ce găsesc în apartamentul Annei o geantă cu pastru sute de mii de euro și două cărți false de identitate, cei doi descoperă că Anna are legătura cu o crimă veche de zece ani.

   Dacă ea nu a implicat poliția până acum, nici Raphaël nu o va face. Când descoperă că Anna nu este cine părea a fi, totul se complică și se ramifică spre o mulțime de alte victime și cazuri ce nu au fost niciodată rezolvate.

   ,,M-am prăbușit pe banchetă, cuprins de panică, copleșit de vinovăție. Totul era din cauza mea. Strângând-o pe Anna cu ușa, o forțasem să-mi dezvăluie un adevăr care nu trebuia dezvăluit. Fără să vreau, eliberasem fantomele tragice ale trecutului, care se dezlănțuiau acum într-un val de violență.”



   Unul dintre ei rămâne în Paris, iar celălalt pleacă la New York, o anchetă care se desfășoară în două locuri diferite ale lumii, dar care implică o mulțime de vinovați. Rând pe rând, interoghează și se întâlnesc cu oameni care aveau legătură cu cazul Claire Carlyle, însă curând totul se îndreaptă spre un caz nou, însă vechi în baza de date a poliției.

   Totul se leagă, dar se dovedește că e nevoie de mult mai multă înformare pentru a afla adevărul. O traumă din viața femeii pe care o iubea Raphaël se află la baza tuturor problemelor, o poveste veche în care au murit victime.

   Investigația lor începe să devină periculoasă, iar când cei cu care se întâlnesc încep să fie puși în pericol, Raphaël și Marc trebuie să găsească o nouă abordare. Dar cel mai important, trebuie să o salveze pe viitoarea soție a lui Raphaël.


   Tocmai când se apropiau de rezolvarea cazului lor secret, Raphaël înțelege că viața îl poate trăda în cele mai ironice feluri. O întorsătură de situație îi schimbă perspectiva și îi dovedește că demonii trecutului nu trebuie niciodată treziți.

   ,,Am citit și răscitit unele cărți, astfel încât știam pe dinafară anumite pasaje: ,,Omul nu este nicidecum o ființă blajină, cu inima însetată de iubire", scria Freud în Angoasă în civilizație. Da, omul este cel mai aprig prădător al său. Omul este în război cu sine. În adâncul sufletului, omul este stăpânit de violență, agresivitate, impulsul de a ucide, voința de a-și domina aproapele și de a-l subjuga umilindu-l.”


   Perspectivele personajelor se schimbă și înțelegem în sfârșit ce s-a întâmplat în urmă cu zece ani...



   Care este adevărul din spatele întregii anchete a lui Raphaël și a lui Marc? Ce s-a întâmplat cu cea pe care toți o numeau cândva ,,fata din Brooklyn”? Dar mai important, ce legătură are Anna cu acea fată care a dispărut în urmă cu mult prea mult timp?

   Se pare că adevărul este uneori eliberator, dar alteori este prea dureros, imposibil de suportat...

   Ca de fiecare dată, aveam așteptări uriașe pe care acest roman mi le-a întrecut, pentru că Musso este genial, iar cărțile lui au mereu o acțiune inedită, originală și complexă, pentru că nu se aseamănă niciodată una cu cealaltă.


   Știu că Fata din Brooklyn era tare populară acum câțiva ani, dar după cum știți, l-am amânat enrom de mult pe baby Musso. Chiar și așa, povestea asta mi-a plăcut la nebunie și, în mod neașteptat, m-a impresionat, în special la final.


   Mi-a plăcut de Raphaël pentru că nu a renunțat niciodată la cazul femeii pe care o iubește , însă cel mai mult mi-a plăcut de Claire. Am adorat că din când în când, în momentele potrivite, apărea o perspectivă diferită care ne ajuta să înțelegem totul mai bine și care ne transpunea în mintea personajelor.


   Cazul Claire Carlyle a fost o idee originală, având în vedere că Musso a scris atâtea povești, găsind de fiecare dată o nouă idee, noi personaje și noi întorsături de situație! Pentru mine, Guillaume Musso este unul dintre cei mai talentați scriitori pe care i-am citit, iar cărțile sale sunt pur și simplu superbe, deși nu se încadrează la thriller psihologic, din punctul meu de vedere, nu așa cum o fac Verity, Pacienta tăcută și Prin ochii ei. Oricum, nici nu s-ar potrivi să fie duse la extremele acestui gen.


   Guillaume Musso este cel care poate fi recomandat oricui, indiferent de genurile pe care le citește, indiferent că este la început sau nu cu cititul, pentru că este imposibil să nu te lași purtat de poveștile sale, de cazurile care niciodată nu sunt ceea ce par.


   Așa că da, pentru ceea ce este a nu mai știu câta oara, vă recomand acest autor și sper să îi dați o șansă, pentru că, așa cum spun mereu, citiți tot ce vă pică în mână, dragilor! Până data viitoare, până la următoarea recenzie, vă doresc lecturi magice!


Cărțile lui Guillaume Musso sunt publicate la Editura All
    le puteți achiziționa de pe site-ul editurii sau de pe CartepediaLibrex și Libris
Lectură plăcută, dragilor! :)

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii