Titlu: Puzzle cu pețitoare
Autor: Ohara Donovetsky
Editura: Trei
Nr. Pagini: 331
Punctaj: 1.5/5
,,Cu Ava aveam să străbat un drum foarte lung și anevoios. Și deloc ușor de înțeles.”
“Puzzle cu pețitoare este al doilea roman al Oharei Donovetsky, după Casting pentru ursitoare (2018), și el continuă linia tematică a celui dintâi: prietenia feminină (văzută ca un soi de confrerie secretă a personajelor feminine: Mira, Lenca, Ava, naratoarea sunt femei excentrice, pasionate de tot ce e irațional și ocult), explorarea psihologiei umane (în speță feminine) – cu accent, în acest roman, pe maladiile psihice. Așadar, femei interesante, femei stranii, femei excentrice, legate prin pasiuni comune și fire nevăzute. Ohara Donovetsky reușește de minune să creeze suspans, captându-și cititorul până la ultimul rând și livrându-ne o proză cu puternice note eliadești, la marginea straniului și a fantasticului.” -Adina Dinițoiu, jurnalistă
Totul începe într-un spital de boli mintale, acolo unde femeile sunt prezentate în diverse ipostaze, transmițându-ne emoții bizare și ieșite din comun, acolo unde Haia, personajul narator ne prezintă totul prin propriile trăiri.
Prietenele Haiei pleacă, iar ea o întâlnește pe Ava într-o farmacie, o femeie aparte cu interese bizare, fascinată de lucrurile oculte, de partea înfiorătoare a lumii, de legende, de obiceiuri ciudate și de întâmplări aparte, așa cum este și ea.
Haia și Ava sunt cele două protagoniste ale acestei cărți, și, poate pentru că nu am citit Casting pentru ursitoare, care am aflat mai târziu că este primul volum, poate de aceea nu am reușit să înțeleg mesajul scriitoarei prea bine...
Ava era o femeie care avea idealuri diferite, ea își dorea să îl ceară în căsătorie pe bărbatul pe care îl va iubi, și își dorea să facă asta exact în data de douăzeci și nouă februarie, dată a unui an bisect, pentru ca totul să spargă tiparele obișnuite.
,,M-a întrebat dacă am cunoștință despre teoria lui Jaynes despre mintea bicamerală. Mintea cuiva ajunge compusă dintr-o parte care vorbește și comandă și o alta, care ascultă și se supune. Era simplu să explici în acest fel mecanismul introspecției, dar pe ea o interesa mai mult procesul schizofreniei. La fel de bine, divinațiile sau halucinațiile de tip oracular. Ea se obișnuise cu straturile astea de conștiință divizată și reflexivă. Nu o mai speriau și nici nu o îngrijorau.”
Multe capitole ale cărții se învârt în jurul acestei date, inclusiv Haia și Ava fiind născute în aceeași dată, una fiind declarată de fapt pe douăzeci și opt martie, alta pe întâi martie.
Pețitoarele se joacă cu mintea noastră în această poveste și într-o manieră demnă de un thriller, totul este doar o aparență, iar în final nimic nu mai pare clar, nimic nu mai este sigur, iar adevărul se întoarce la o sută optzeci de grade.
Puzzle cu pețitoare este o carte care poate provoca o confuzie generală unui cititor care nu este obișnuit cu un astfel de gen, însă sunt sigură că și Ohara Donovetsky a vrut să scrie ceva atât de diferit, încât să ne conducă prin cartea ei cu o mulțime de întrebări în minte.
Luna mai a fost luna dezamăgirilor, căci în afară de primul volum al benzilor desenate, Avengers și Ecuația iubirii, aproape toate celelalte lecturi au fost o uriașă dezamăgire, majoritatea fiind a autorilor români, căci se pare că după cei străluciți, au venit mult prea mulți, toți fiind mai puțin străluciți.
Nu am înțeles foarte bine Puzzle cu pețitoare, deși am înțeles ce a intenționat să facă scriitoarea, dar genul, stilul, povestea și personajele nu au fost deloc pe placul meu și îmi este tare dor de un thriller, nu de o carte unde personajele și naratorii au toți boli mintale și atât.
Nu m-am putut atașa de poveste și nu am putut vedea mai departe de gândirea alambicată și bizară a Avei și a Haiei pe care nu cred că le-am descifrat nici până acum.
Știți că mereu țin să menționez că lecturile cărora le acord punctaje mici poate vouă vă vor plăcea, de aceea spun că orice carte merită o șansă, însă pentru moment, pentru această lună, cititorul din mine este doar dezamăgit.
Cu toate acestea, mulțumesc editurii pentru exemplarul primit, iar până data viitoare vă urez lecturi frumoase, dragii mei!
Lectură plăcută, dragilor! :)
0 Comentarii