Advertisement

Responsive Advertisement

Recenzie-Vei fi acolo? de Guillaume Musso

   Titlu: Vei fi acolo?


   Autor: Guillaume Musso


   Editura: All


   Traducere: Bogdan Marin


   Nr. Pagini: 335


   Punctaj: 5/5

   

   ,,Ne imaginăm că până la urmă le-am venit de hac. Că am scăpat de ei. De obicei ne înșelăm. Cel mai adesea, demonii noștri sunt tot acolo, ascunși într-un cotlon întunecat. Pândind fără încetare momentul când vom lăsa garda jos. Iar când iubirea se duce...”


   Dacă ți s-ar putea împlini o singură dorință, care ar fi aceea? Când Elliott primește această întrebare de la un bătrân din Cambodgia, el știe din prima secundă răspunsul: Și-ar dori să se întoarcă în timp, când iubirea vieții lui, Ilena, încă trăia și, poate, să îi împiedice moartea.

   Ca și recompensă pentru operația lui Elliott făcută pe un băiețel din sat, bărbatul îi oferă zece pastile lui Elliott pe care trebuie să le ia înainte de culcare, însă nu îi spune și ce va urma.

   La șaizeci de ani, cu boala amenințându-i timpul rămas, Elliott ar face orice să se întoarcă cu treizeci de ani în urmă și să o mai vadă o ultimă oară pe Ilena. Și este oare posibil acest lucru, sau boala îi dă impresia că totul este posibil acum, mânat de adrenalină, fără nimic de pierdut? Astfel, Elliott ia o pastilă și adoarme, fără a ști că cel mai mare obstacol avea să fie chiar el însuși. 


   Când Elliott se trezește cu treizeci de ani în urmă, față în față cu el însuși, în varianta mai tânără, întâmplarea îl tulbură și îl lasă cu mii de întrebări, așa că repetă experiența, chiar dacă timpul său în aceste vizite inter-temporale sunt scurte și oarecum periculoase. Însă cel mai greu este că tânărul Elliott nu se lasă prea convins de dublura sa în vârstă, așa că începe o procedură lungă prin care să îl demaște, dar în urma căreia el trebuie să admită un lucru: Bătrânul este cu adevărat el. Dar cum oare a reușit el să facă asta în viitor?

   Trecând printr-o perioadă grea cu iubita sa, Ilena, Elliott cel de treizeci de ani lasă totul în baza oboselii, preferând să creadă că totul a fost rodul imaginației sale. Însă când dublura sa continuă să apară și să uite obiecte în timpul lui, un lucru este cert: Elliott cel de șaizeci de ani nu minte și se pare că intențiile sale sunt cât se poate de pure. Dar o întrebare îi macină sufletul. De ce ar vrea el să o vadă pe Ilena în trecut? Unde se află ea în 2006?


   Încercând să se agațe de relația cu femeia vieții lui, iar Elliott din viitor de relația cu fiica lui, cei doi bărbați pe care îi despart treizeci de ani se îndreaptă pe un drum periculos. Elliott știe că oricât s-ar întoarce în trecut, nu poate împiedica moartea Ilenei, căci povestea lor ar continua, astfel, iar fiica lui nu ar mai ajunge să se fi născut.

   Când el îi destănuie tânărului Elliott adevărul vizitelor sale, moartea femeii iubite, acesta se agață cu tot sufletul de el însuși cel bătrân și înțelept pentru a o salva pe femeia pe care o iubește încă de când avea douăzeci de ani.

   Dar bătrânul Elliott a trăit o viață grea, avându-l doar pe vechiul său prieten Matt și pe fiica sa, știind că tânărul el va trece peste orice durere. Numai că nu s-ar fi așteptat ca Elliott din trecut să înceapă să îl asalteze cu mesaje trimise în 2006 prin metode inteligente, menite să îi mai aducă o nouă vizită a dublurii sale vârstince.


   În prezent, Elliott câștigă o speranță uriașă și jură că va lupta cu boala sa...

   ,,-Tati!
   Angie alerga spre el prin ploaia deasă.
   -Nu muri! îl imploră ea. Nu muri!
   În timp ce își consola fiica, Elliott își jură să se lupte cu moartea din toate puterile, s-o facă să dea înapoi cât putea de mult.”

   În trecut, Elliott își macină inima întrebându-se cum a murit iubirea vieții lui...Există o singură metodă să afle, iar atunci când el împreună cu el însuși din viitor decid să o salveze, există câteva condiții, iar una dintre ele este să o părăsească pe Ilena imediat după ce va fi salvată, pentru a-i da șansa lui Angie să se nască.



   ,,Nu-ți poți alege soarta. Viața hotărâse în locul lor, cum se întâmplă de fiecare dată.”


   Totul pare a fi un plan bun, însă cei doi Elliott care reprezintă aceeași persoană nu au luat în calcul faptul că există un infinit de posibilități și de universuri paralele, undeva Ilena a murit, undeva ea a trăit, însă fiecare schimbare va deforma întregul viitor, iar rezultatele pot fi șocante.


   Pastilele se împuținează, viața se degradează, iar trecutul prinde o nouă formă, la fel și prezentul, însă este oare forma finală? Și este ea una fericită?



   O ultimă mutare, o ultimă călătorie, însă universul lucrează în moduri la care nu ne-am aștepta niciodată și, la fel ca și în realitate, lumea lui Elliott primește lovitură după lovitură, însă este oare acesta finalul?

   Treizeci de ani îi despart, experințe pe care unul dintre ei nu le-a trăit, dureri și adevăruri pe care Elliott cel tânăr nu le cunoaște, însă el are un avantaj: mingea este în terenul său, iar viitorul stă în mâinile sale. Unul are cunoștințele, celălalt are puterea. Cum se va încheia povestea lui Matt, Ilene și Elliott, trei copii al căror destin s-a unit cu zeci de ani în urmă cu un scop necunoscut?

   De obicei aștept să vină a doua zi pentru a scrie o recenzie și pentru a-mi așeza gândurile și emoțiile, însă acum am simțit să îmi vărs aici toate emoțiile și lacrimile care au curs cât am citit Vei fi acolo?, o altă carte a acestui autor magnific pe care știu deja cu certitudine că îl ador.

   Bucuria a venit atunci când am primit aceste trei volume de la Editura All, însă bucuria care a venit după, lacrimile, adrenalina, nesiguranța, durerea pe care sufletul meu de cititor le-a simțit după, au făcut ca recunoștința mea să fie dublă!

   Pot doar să spun că această carte mi-a demolat temeliile inimii și m-a îndemnat să o iubesc cu și mai multă profunzime decât am făcut-o cu restul cărților lui Guillaume Musso, căci aici totul mi s-a părut mult mai trist și mai profund, daca asta ar fi pur și simpu posibil!

   De cele mai multe ori, de fapt, de fiecare dată, Guillaume Musso a venit cu o poveste originală, de cele mai multe ori a făcut ca totul să pară a fi un subiect de care nu s-ar mai fi vorbit până la romanul său, însă acum, călătoria în timp m-a dus imediat cu gândul la Back to te Future, numai că Musso a avut talentul și grația de a scrie totul în așa manieră încât să spună tot ce nu s-a spus până acum.

   Elliott ca personaj a fost pentru mine o dragoste la prima vedere, în cazul nostru, la prima citire! Bătrân sau tănâr, Elliott a fost la fel de inteligent și de inventiv, de iubitor și de dedicat meseriei sale, un personaj construit uluitor de bine, pus într-o poziție dificilă de a fi în polemică tocmai cu el însuși.

   Însă Elliott nu ar fi fost la fel fără Ilene și fără Matt, un trio à la Harry Potter, cu o poveste care abia spre final mi-a întărit convingerile legăturii puternice dintre ei. Iar ei nu ar fi fost la fel fără această poveste care mie mi-a frânt sufletul și m-a făcut să vărs o mare de lacrimi și nu știu neapărat dacă ar fi fost o carte lacrimogenă, dar tensiunea, emoțiile și atmosfera acestei povești au fost atât de puternice, încât eu cea sensibilă nu am putut rezista.

   E tardiv să mai spun acum după atâtea volume că Guillaume Musso este de departe unul dintre cei mai inteligenți, talentați și creativi bărbați scriitori pe care eu i-am întâlnit, însă are toată inima mea și pot spune cu mândrie că ușor, ușor, am ajuns să dețin aproape toate cărțile sale, ceea ce vă îndemn și pe voi să o faceți, pentru că este o cu totul altă experință și vă va deschide orizontul către un nou gen, căci tind să cred că Musso are propriul său gen...

Cărțile lui Guillaume Musso sunt publicate la Editura All
    le puteți achiziționa de pe site-ul editurii sau de pe CartepediaLibrex și Libris
De asemenea, îi mulțumesc editurii pentru exemplarul acestei capodopere!
Lectură plăcută, dragilor! :)

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii