Advertisement

Responsive Advertisement

Recenzie-Pierdut Geniu de Irina Dumitru

   Titlu: Pierdut Geniu


   Autor: Irina Dumitru


   Editura: Cassius Books


   Nr. Pagini: 216


   Punctaj: 3/5


   ,,Tu ești mai importantă decât știința.”


   Mark este un tânăr care suferă de autism, însă care este un geniu și care este în stare să inventeze și să pună la cale planuri și proiecte mai ceva decât Einstein! Ariana, prietena și vecina lui, este singura care îi este alături și care îl poate înțelege, iar prietenia lor este foarte importantă pentru amândoi.

   Cu o viață grea și cu niște părinți imperfecți, Ariana găsește în Mark un refugiu. După ce s-a despărțit de băiatul cu care a fost împreună, Ariana simte să facă ceva nebunesc, ceva ce știe că îi va atrage probleme.

   Într-o seară, ei se duc la gară și se urcă într-un tren timp de o stație, ca apoi să se întoarcă cu altul. Dar oricât de mare ar fi dragostea lui Mark față de trenuri și de modul lor de funcționare, el nu poate să își scoată din minte că au făcut ceva ilegal călătorind fără bilet. Iar când totul era cum nu se putea mai rău, când întârziaseră acasă, ceva periculos se întâmplă.


   După ce un bărbat îi abordează cu o armă în mână, cei doi fug și se întorc acasă, acolo unde Mark nu poate minți și îi spune tatălui Arianei ce au făcut. După o pedeapsă dureroasă, Mark apare la geamul ei dorind să se împace cu ea, numai că Ariana face o greșeală și îi aruncă prietenului ei vorbe grele care îl rănesc.

   Următoarele zile, Ariana simte că cineva o urmărește din umbră, iar atunci când Mark dispare fără urmă, panica pune stăpânire pe ea.


   Viața lor se schimbă drastic, iar ceea ce avea să afle Ariana de la prietenul lui Mark, cotrobăind prin lucrurile și camera lui, era mult prea mult pentru ea, mult prea periculos pentru ei și pentru întreaga lume.


   Mark este urmărit de cei mai influenți oameni din lume, de către Rusia, de către țările care au nevoie de ideile și de mintea lui de geniu, de toate construcțiile sale și de ajutorul lui, însă nimeni nu a știut că acești oameni nu vor accepta un refuz.


   Când bărbatul misterios din tren apare iar, Ariana înțelege că el este de partea lor și că îi va proteja. Încercând să afle unde se află Mark. bărbatul îi promite că Ariana va fi în siguranță, doar dacă va coopera și dacă va ține totul pentru ea.



   Când tot mai mulți oameni apar în casele lor încercând să fure ideile lui Mark, când nimeni nu mai pare de încredere, iar totul este sufocant, Ariana decide să plece și să lase totul în urmă. Dar oare unde este Mark? De ce i-a făcut una ca asta părăsind-o?

   ,,Nu suporta aglomerațiile și gălăgia. Singurele două lucruri pe care le iubea pe lume erau știința și Ariana. Pentru ea rămăsese în orășelul acela de provincie, unde cel mai stimulant lucru pentru creierul său era să îi privească ochii.”



   Viața lor poate fi periculoasă sau poate fi un succes. Dacă Mark acceptă colaborarea cu agențiile și oamenii care îi vor inteligența, viața lor ar putea să se schimbe pentru totdeauna. Dar dacă oamenii aceștia l-au răpit pe Mark și ea nu mai poate face nimic?

   Riscând totul, Ariana își lasă toată viața în urmă și pleacă în căutarea singurului om care contează cu adevărat...


   De când am primit această carte de la Irina, căreia îi mulțumesc foarte mult, am fost tare curioasă de poveste și am  citit-o la foc automat, cu toate că știți deja că eu iubesc cărțile foarte lungi, cu povești complexe și cu acțiune complicată, cu multe perspective, iar de obicei nu mă pot atașa de cărți scurte, tocmai pentru că nu petrec așa mult timp cu personajele și cu toată lumea creată.

   Mi-a plăcut enorm de mult faptul că Mark avea tulburări din spectrul autist, pentru că este ceva real, iar genul acesta de oameni există și merită povești de acest gen, mai ales cu un titlu atât de bun și de potrivit.

   Pierdut Geniu este o carte emoționantă despre libertate și despre curaj, despre aparențe și despre visuri împlinite, dar mai ales, este o carte care trece peste discriminare, ceea ce mi-a amintit despre Sunny din N-are stofă de iubit și despre faptul că acești oameni trebuie priviți ca fiind egali cu noi.

   Mi-a plăcut de Mark și de inteligența sa, de replicile și de felul în care privea lumea, dar și de Ariana care a avut curajul de a lua acea decizia de la final și de a porni pe un alt drum. Pierdut Geniu este o carte din care putem învăța lucruri foarte importante și este, de asemenea, o poveste foarte interesantă.

   Ce nu mi-a plăcut a fost faptul că o carte scurtă este scurtă pentru că nu au fost mai multe lucruri de scris care să adauge  mai mult acțiunii, însă mie mi s-a părut că unele scene din această carte erau trase de păr, adică ce părinți văd că le-a fugit copilul de acasă și nu fac nimic? Sunt multe secvențe din final pe care nu le pot spune aici fără a fi spoilere, dar care mi s-au părut foarte ireale, imposibile.

   Mi-aș fi dorit ca unele capitole să fie mult mai dezvoltate și să nu se întâmple totul pe repede înainte, însă finalul a îndulcit aceste aspecte prin replicile și planurile frumoase ale lui Mark. Cred că Irina a scris o carte frumoasă, captivantă, ușoară, dar care ar fi putut avea mai multă acțiune și un impact mai mare asupra mea, însă după acest final, aș citi și un următor volum!


Cărțile scrise de Irina Dumitru sunt publicate la Editura Cassius Books și le puteți achiziționa de pe site-ul editurii!
Lectură plăcută, dragilor! :)

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii