Advertisement

Responsive Advertisement

Recenzie-Liberă! de Cristina Lincu

Liberă! de Cristina Lincu, Recenzie, Editura Bookzone, dragoste, ficțiune

   Titlu: Liberă!


   Autor: Cristina Lincu


   Editura: Bookzone


   Nr. pagini: 379


   Punctaj: 5/5


   ,,Sunt stricată. Și nu doar pe interior, ci, iată, la exterior. Dacă aș fi fost o jucărie, m-aș fi aruncat la coș, fără ezitare.”


   Pentru Sara, relația cu Doru ar fi trebuit să se încheie deja de foarte mult timp, însă inima ei se agață și acum de amintirea bărbatului căruia ea i-a fost amantă. Sara obișnuiește să primească atâția bărbați în viața ei, fără a se gândi prea mult, mereu ancorată în trecut, mereu dornică să fie liberă de gândurile și amintirile care îi inundă zi de zi mintea.

   Curând, ajunge în Dârste, la El sol, un bar cu un nume interesant, care avea să reprezinte începutul unei povești rupte dintr-un film dramatic. Sara îl cunoaște pe Gabriel, sau, așa cum prefera ea să îl numească,  asociindu-l cu personajul din propria carte, John.

   Gabriel suferise deja mult prea mult din cauza lui Ivone, iar Sara din cauza lui Doru, două suflete rănite care pornesc împreună pe un drum necunoscut, neștiind unde îi va duce viața...


   Ceea ce nu părea o relație căreia să îi dea importanță, se transformă într-o iubire menită să le vindece inimile. Locuind când la București, când în Dârste, Gabriel și Sara se îndrăgostesc și își dau voie ca după mult prea mult timp să își deschidă sufletele pentru altcineva decât cei care i-au zdrobit.

   Însă fericirea nu durează prea mult, iar când Ivone și vechea poveste din viața lui Gabriel revin în peisaj, Sara primește la rândul ei o veste de la Ana, cea mai bună prietenă a ei, aflând că Doru este grav bolnav. Indiferent de iubirea pentru Gabriel, Sara are nevoie să se distanțeze acum de el și să îl vadă pe bărbatul pe care l-a iubit pentru ceea ce poate fi ultima oară.


   Sara este distrusă când află că el și-a creat o familie, un rost, însă nimic nu se compară cu durerea pe care o simte când află despre boala lui. Ar da orice să îl știe sănătos, dar universul nu funcționează niciodată așa...

   Ea este pe drum către Doru, și cu inima frântă, este gată să treacă peste orice amintire, orice circumstanță, numai să îl mai vadă o dată, să își dea voie să se desprindă în sfârșit de el.


   Într-o singură seară, totul se schimbă, iar lumea Sarei se transformă într-un coșmar, numai că ea nu știe asta încă. Oscilând între Gabriel și Doru, ea este pierdută în propriile emoții și simțiri, în propriile amintiri și gânduri, care curând îi vor distruge totul.

   Ana este alături de ea, Gabriel face tot posibilul să îi fie alături, iubirea lui fiind ca un pansament pentru inima ei însângerată. Numai că Sara continuă să alerge între două dorințe care se opun, între două vieți, între doi bărbați pe care îi vrea și de care nu se poate despărți. 

   Însă mereu este Doru, mereu va fi el și dorul ei care nu îi dă pace.


   Întoarsă la Gabriel, este gata să lase totul în urmă, mai ales când știe că Doru este bine și știe că îl poate lăsa în trecut, îmbrățișând prezentul și posibilul viitor. Ea și Gabriel fac pași repezi în relația lor, iar Sara își scrie propia carte după povestea lor, după povestea vieții ei. 

   Dar dacă inima ei confundă ficțiunea cu realitatea? Dacă povestea cu Doru nu s-a încheiat?

   ,,El este bărbatul pe care renunțasem să-l aștept. A intrat în viața mea din greșeală-cea mai frumoasă greșeală posibilă-pentru a rămâne definitiv. Bine, cât de definitiv poate fi orice pe lume...doar că nimeni nu mă împiedică să-mi trăiesc iubirea între ce coordonate vreau, adică între definitiv și întotdeauna...”


   Dar Sara avea să fie îngenunchiată de propria poveste curând. Destăinuiri șocante o așteaptă pe femeia care și-a trăit viața prinsă între două iubiri. Curând, adevărul iese la iveală iar inima ei este spulberată de o durere sfâșietoare.

   Trădări, minciuni și aparențe înșelătoare, o viață care nu pare ceea ce a fost până acum, oameni care vin și dispar, toți făcând parte din sufletul ei. Cum să se despartă de ei? Atâția oameni îi sunt alături, însă oare contează cu adevărat? Când o nouă destăinuire apare în viața ei, Sara ia o decizie pe care o va regreta și riscă să rămână singură...

   ,,Una dintre cele mai grele zile pe care le-am trăit până acum. Aveam nevoie de timp pentru a relua, conform vechilor obiceiuri, pas cu pas, fiecare aspect al discuției, pentru a înțelege exact dimensiunile a ceea ce mi se relevase. Trebuia să îi cred pe cuvând pe oamenii din jurul meu și să-mi ignor propria minte...”

   Dar oare este încrederea cea mai bună decizie? Și oare va fi Sara vreodată cu adevărat liberă?

   O să încep prin a spune că am cunoscut o scriitoare foarte talentată și nu m-aș fi așteptat vreodată să citesc trei cărți de la același autor, dar toate scrise diferit, toate având un alt stil, un alt secret, un farmec aparte, însă Cristina Lincu a reușit să facă asta.

   Am vrut să las Liberă! să fie ultima carte pe care o citesc, pentru că am tras cu ochiul la sinopsis și presimțeam că va fi o poveste interesantă care va trebui savurată, așa cum s-a și dovedit a fi, în cele din urmă.

   Am iubit încă o dată faptul că acțiunea are loc în țara noastră, în locuri pe care le știu și care îmi treceau prin minte de fiecare dată când erau menționate, iar pentru asta mă înclin! Se pare că și România are frumuseți și talente! Deși părea puțin ciudat la început, mi-au plăcut și numele foarte mult, însă povestea a fost cireașa de pe tort.

   Când am cunoscut El sol, mă simțeam ca în seria Te aștept pe care a scris-o Jennifer L. Armentrout și îmi aminteam barul, barmanul, totul, numai că de această dată, povestea era alta. Povestea Sarei, un personaj controversat, o scriitoare îndurerată, o femeie nehotărâtă, o enigmă pentru mine, o ființă schimbătoare cu un destin aparent destul de crud.

   Mi-a plăcut la nebunie de Gabriel, John, mi-a plăcut grija, devotamentul și iubirea sa față de Sara și cred că el a fost personajul meu preferat. Doru, în schimb, a fost opusul lui, a fost un personaj care a creat atâtea controverse, dar indiferent de toate aceste lucruri, nu m-aș fi așteptat la întorsătura de situație care m-a lovit pe la jumătatea cărții în mod neașteptat și șocant. 

   Dovada că încă o dată, Cristina Lincu a scris extraordinar de bine această carte! Diferită de celelalte cărți ale acesteia, Liberă!  mi-a plăcut cel mai mult și m-a fermecat pur și simplu prin secretele ei, iar finalul la care nu m-aș fi așteptat niciodată a fost cel care a decis punctajul. Nu i-aș putea da mai puțin, pentru că mi-a plăcut enorm de mult și pentru că a rămas în mintea mea, lăsându-mă cu o mulțime de întrebări și de posibile scenarii...

   Dar cu ele în gând, vă spun că mă bucur că am descoprit-o pe Cristina și sper să citiți și voi cărțile ei, dar în special, această carte și să nu uitați că trebuie să fim mândri și cu autorii noștri, pentru că sunt cu adevărat talentați!

Liberă! de Cristina Lincu, Recenzie, Editura Bookzone, dragoste, ficțiune, amn3zia, eu, o mamă (im)perfectă

Cărțile scrise de Cristina Lincu sunt publicate la editura Bookzone și le puteți achiziționa de pe site-ul editurii!
Lectură plăcută, dragilor! :)

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii