Advertisement

Responsive Advertisement

Recenzie-Harry Potter and the cursed child by John Tiffany, Jack Thorne, J.K. Rowling

   Titlu: Harry Potter and the cursed child


   Autori: John Tiffany, Jack Thorne, J.K. Rowling


   Limba: Engleză


   Editura: Sphere


   Nr. Pagini: 319


   Punctaj: 5/5


   ,,THE EIGHTH STORY. NINETEEN YEARS LATER.”


   Au trecut nouăsprezece ani de la ultimele aventuri ale lui Harry Potter și ale prietenilor lui. Acum, Harry este angajat la Ministerul magiei și are trei copii împreună cu Ginny: Lily, James și Albus Severus care este cel mai încăpățânat dintre toți și cu care Harry are o relație foarte complicată.

   Albus împreună cu Rose, fata lui Ron și a lui Hermione, pleacă spre Hogwarts în prima lor călătorie cu Hogwarts Express-ul. Știind poveștile părinților lor, cei doi sunt foarte preocupați de locurile din tren unde s-ar putea să își întâlnească prietenii alături de care vor fi pentru tot restul vieții.

   Însă cel mai mult îl sperie pe Albus gândul că ar putea fi pus în Slytherin...


   Doar că atunci când Albus îl întâlnește pe Scorpius Malfoy, între ei se crează o relație mai presus de cuvinte, mai puternică și decât cea pe care o are cu familia lui, iar asta îi dă putere lui Albus.

   Cei doi fac parte din aceeași casă iar gândul acesta este singurul care îi îndulcește lui Albus suferința de a fi la Hogwarts.


   Pe măsură ce timpul trece, Albus se ceartă tot mai mult cu Harry iar sentimentele lui sunt umbrite de o întrebare: de ce a fost nevoie de moartea atâtor oameni pentru ca tatăl lui să trăiască? De ce trebuie să aibă mâinile pătate de atâta sânge?

   Printre certuri și cuvinte aruncate cu furie, Harry și Albus sapă o prăpastie tot mai adâncă și întunecată între ei.


   Când Albus își pune în minte ceva, exact ca și tatălui lui, nimeni nu îi mai poate schimba deciziile. Iar atunci când el vede suferința lui Amos Diggory, decide să se întoarcă pe vremea când s-a organizat Turneul Triwizard și să îl salveze pe Cedric Diggory.

   Iar Scorpius nu poate decât să îi fie alături și să înfrunte totul cu prietenul său, căci în ciuda bârfelor dureroase și răutăioase, în ciuda animozității dintre Draco și Harry, cei doi sunt de nedespărțit iar relația lor este atât de puternică încât ar face orice unul pentru celălalt.

   ,,DELPHI
    Albus needs you Scorpius. That's a wonderful thing!

    SCORPIUS
    He needs me to do what?

    DELPHI
    That's the thing, isn't it? About friendships. You don't know what he needs. You only know he needs it. Find him, Scorpius. You two- you belong together.”


   Când toți greșesc, o singură consecință poate distruge tot ceea ce a fost și ce va fi. Dacă schimbi trecutul, nu vei afecta oare viitorul? Dacă schimbi întâmplarea firească a lucrurilor, totul e posibil să se prăbușească.

   Iar Albus și Scorpius aveau să afle asta curând. Când Scorpius se află față în față cu o lume întunecată, cucerită de haos, el apelează la cei mai inteligenți oameni pe care istoria lumii magice i-a cunoscut vreodată. Va reuși oare să îndrepte ceea ce au stricat?


   Prezentul lasă loc remușcărilor iar acum, când Draco și Harry și-au pierdut fiii, nimic nu mai contează. Toți trebuie să formeze o echipă și să lupte în fața a ceea ce avea să vină. O nouă profeție, o nouă lume, o veche cicatrice dureroasă.

   Dacă Voldemort va renaște și va distruge totul? Dacă Lordul Întunericului poate fi adus la viața de persoana la care nimeni nu se aștepta?


   Călătorind prin timp, cei mai curajoși magicieni încearcă să salveze lumea încă o dată. Dar mai important de atât, încearcă să își salveze familia. Și vor reuși să înfrunte întunericul încă o dată?

   Crăciunul acesta am primit Harry Potter and the cursed child pe care mi-o doream încă de când am terminat seria și deși am primit un munte de cărți, trebuia să încep cu povestea, cu epilogul, mai bine zis, seriei mele preferate.

   Acest volum este scris sub forma unei piese de teatru care conține două părți și deși nu are structura unei cărți cu o acțiune cronologică și liberă, am fost exact acel copil feicit care a citit cu sufletul la gură cum personajele lui preferate au evoluat și au întâlnit o nouă aventură.

   Era de așteptat să îi întâlnesc pe Harry, Ginny, Ron, Hermione, Minerva McGonagall, Draco, însă nu mă așteptam la Snape și la Dumbledore. Iar cadrul în care apar aceștia mi-au frânt inima și m-au înduioșat, m-au impresionat atât de mult și m-au făcut să realizez încă o dată că aceste cărți fac atât de mult parte din sufletul meu, că J.K. Rowling a creat probabil cel mai frumos univers din toate câte există și că nu mă voi sătura niciodată să fiu un Potterhead.

   L-am îndrăgit enorm pe Albus care mi-a amintit de Harry, atât de asemănători dar în același timp atât de diferiți, atât de contradictorii și atât de minunați. Însă cel pe care l-am iubit și mai ușor a fost Scorpius, opusul a tot ceea ce a fost Draco, întruchiparea blândeții și a bunătății. Dar cu toate acestea, un suflet rănit, discriminat care a trecut printr-o mulțime de lucruri.

   Mi-a plăcut foarte mult relația lor, mai ales cea a lui Harry și a lui Draco pentru că scenele dintre ei sunt o lecție. Atât finalul cât și drumul pe care l-au parcurs până acolo m-a emoționat, evident că până la lacrimi și mi-au readus în suflet dragostea față de această serie.

   Tot ce pot spune este că J.K. Rowling este un dar pentru noi, căci nu știu ce ar mai fi fost lumea dacă Harry Potter nu ar fi existat.



   Ultimul volum al seriei Harry Potter este publicat în engleză la Editura Sphere iar în română la Editura Arthur.
O puteți achiziționa atât în română cât și în engleză de pe site-ul editurii, de pe CartepediaLibrex sau de pe Libris

Lectură plăcută, dragilor! :)

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii