Advertisement

Responsive Advertisement

Recenzie-Cincizeci de umbre ale lui Grey de Erika L. James

   Titlu: Cincizeci de umbre ale lui Grey  


   Autor: E.L. James


   Editura: Trei, colecția Eroscop


   Nr. pagini: 611


   Traducere: Constantin Dumitru Palcus


   Punctaj: 5/5


   Seria Fifty Shades:

   1)Cincizeci de umbre ale lui grey

   2)Cincizeci de umbre întunecate (recenzie)

   3)Cincizeci de umbre descătușate (recenzie)

   4)Grey (recenzie)

   5)Mai întunecat (recenzie)

   6)-


   Destinul face ca tânăra Kate Kavanagh să se îmbolnăvească și să fie nevoită să îi cedeze colegei ei de cameră interviul pe care urma să îl aibă. Astfel, Anastasia Steele, studentă a literaturii engleze la WSU Vancouver, viitoare locuitoare a Seattle-ului, paralelă cu ceea ce urmează să facă, ajunge să îl intervieveze pe unul dintre cei mai bogați, intimidanți și chipeși bărbați din lume, pe Christian Grey.


   Cu excepția studiilor ei și a job-ului la Clayton's, un magazin de feronerie din Portland, Anastasia nu are tangențe cu lumea ziarelor și a interviurilor, ceea ce duce la un mare eșec.


   După un interviu dezastruos, într-o zi obișnuită de muncă, Anastasia îl revede pe Christian Grey în Clayton's, acolo unde aranjează și o ședință foto pentru articolul scris de Kate. Destinul face orice ca ei să se reîntâlnească...



   Astfel, cei trei ajung la ședința foto realizată de prietenul Anei, José Rodriguez, un pretendent destul de periculos pentru domnul Grey care pare că încearcă să facă tot posibilul să petreacă timp cu Ana. După o lungă ședință foto, Christian o invită pe Anastasia la o cafea, un prim pas destul de încrezător, plin de țineri de mână și fluturi în stomac pentru timida și neexperimentata Ana Steele.


   Probabil că în momentul în care Ana a căzut în genunchi în fața unuia dintre cei mai râvniți burlaci, timiditatea, fâstâceala și inocența ei i-au căzut cu tronc lui Grey. Însă și el i-a prins inima ca într-o colivie atunci când a prins-o în brațe salvând-o din fața unui mic pericol, strângând-o la pieptul lui.


   ,,- Anastasia, trebuie să te ții departe de mine. Nu sunt bărbatul potrivit pentru tine, șoptește el. Eu nu sunt genul de bărbat cu inimioare și floricele. Nu am porniri romantice. Gusturile mele sunt foarte aparte. Trebuie să stai departe de mine.”



   Curând, Christian nu își mai poate ține departe de Anastasia nici cadourile scumpe și nici propria prezență. ,, Totuși, e ceva în tine de care îmi este imposibil să stau departe.” Și ce faci când cel mai frumos și bogat bărbat îți propune un zbor până în Seattle cu propriul elicopter pe care îl pilotează? Și nu cu orice elicopter, ci cu Charlie Tango? Mai ales după ce ai vomitat în fața lui și l-ai sunat după mai multe pahare? Evident, accepți.


    Astfel, după cea de-a doua lor întâlnire, Christian decide să o aducă pe Anastasia acasă, acolo unde totul se va schimba. Când Grey îi arată camera roșie, Anastasia trebuie să ia o decizie...


  ,, -Ești sadic?

   -Sunt un dominator

   -Ce înseamnă asta, întreb în șoaptă.

   -Înseamnă că vreau ca tu să mi te abandonezi de bună voie, în toate privințele.

   Mă încrunt la el în timp ce încerc să asimilez ideea.

   -De ce aș face asta?

   -Ca să mă satisfaci, șoptește el în timp ce își lasă capul într-o parte și văd pe fața lui umbra unui zâmbet.”


   Cine s-ar fi așteptat ca tocmai Chistian Grey să aibă o cameră aranjată în stil sado-masochist? Însă șocul lui Christian abia acum urmează...



   Dar cum Grey deja și-a ochit prada, el este în stare să facă orice ca Anastasia să fie a lui.



   Odată ce primul pas a fost făcut, Anastasia nu mai poate da înapoi. Tot ce trebuie să facă este să semneze contractul acceptând să fie supusa lui Grey. Dar poate ea să accepte să fie cu un bărbat care îi domină întreaga viață în orice clipă? Atunci când cadourile lui scumpe sunt refuzate, când Anastasia începe să își ia propriile decizii, contractul pare cea mai bună alegere. Dar va accepta Anastasia să fie într-adevăr supusa unui bărbat?

   Dar și mai important, cine este doamna Robinson? Cât de mult l-a ajutat dr Flynn și ce l-a făcut pe Christian să ajungă să fie acest bărbat nebun după dominare?

   ,,-De ce nu-ți place să fii atins? șoptesc, privind în ochii lui cenușii și blânzi.
   -Pentru că sunt stricat în cincizeci de nuanțe, Anastasia.”

   

   Cu o copilărie zguduitoare, fiind cândva supusul sadicei doamne Robinson, Anastasia îl acceptă pe Christian și tot ce înseamnă el. Dar asta nu înseamnă că va accepta toate cerințele lui, nu va accepta ca el să păstreze legătura cu femeia sadică ce l-a pervertit și nu va accepta să primească pedepse de la el...sau cel puțin, asta crede ea.


   Când Christian începe să fie ,, profesorul” Anastasiei, totul se schimbă. Dar atunci când îi poruncește aproape fiecare pas pe care îl face, femeia din viața lui i se opune. Și ce se întâmplă când pedepsele curg una după alta, când Grey se întâlnește cu femeia care în ochii Anei l-a distrus, ce se întâmplă când el o urmărește la fiecare pas ca un hărțuitor?



   Relația lor a început atât de brusc iar acum contractul și toate momentele prin care trec par să îi schimbe și să îi transforme pe amândoi. Dar dacă Christian Grey este un bărbat mult prea greu de schimbat cu adevărat, mult prea greu de reparat?


   Când Anastasia își încalcă limitele, iese la iveală adevărul, suferința care o însoțește continuu de când Christian a apărut în viața ei. Când totul mai atârnă de un fir de ață, ei împing barierele mult prea departe. Ce faci când te-ai îndrăgostit de omul greșit? Ce faci când iubești un om stricat și defect?

   ,,-Nu se poate să mă iubești, Ana. Nu...e greșit.
     Nu pot să te fac fericită, spune cu o voce îndurerată.”

   Iată că în sfârșit am ajuns la bărbatul care a rupt inima cititoarelor și care le-a pus pe jar, la o poveste controversată, iubită, urâtă, adorată, nebunească și plină de intrigă! În sfârșit am ajuns la Cincizeci de umbre ale lui Grey!

   Am citit această serie cu mulți, foarte mulți ani în urmă și încă este și va fi mereu una dintre seriile mele preferate, fiind și una dintre primele serii citite de mine pentru că îmi amintesc că începusem cu stand alone-uri pe vremea aia și citeam foarte rar serii.

   Mulți au criticat-o, s-au iscat multe certuri pe baza ei, dar atâta timp cât ați văzut punctajul pe care i l-am dat, deja îmi știți opinia. Iar pâna la urmă, la fel ca limita de vârstă a filmelor, ar trebui să vadă toți faptul că se află în colecția Eroscop, înainte de a o critica atât de dur de parcă ar fi o carte pusă pe raftul cu reviste de colorat!

   Cincizeci de umbre ale lui Grey mi-a plăcut foarte, foarte mult pentru că este o serie care conține atâtea genuri, care are și intrigă, și acțiune, și suspans, are scene erotice, romantice dar și scene de dramă.

   Christian Grey mi-a plăcut încă de la început, în ciuda înclinației sale spre sado-masochism, pentru că el nu a încercat nicio clipă să o oblige pe Anastasia să facă nimic. Îmi place felul în care el se luptă cu el însuși împotriva sentimentelor pentru ea, îmi place cum urmărește să o facă a lui, îmi place atitudinea lui și faptul că pare mult mai matur ca și vârstă decât este de fapt.

   Anastasia Steele poate că este puțin jenantă la început, dar asta până reușim să îi înțelegem personajul. Probabil că mulți ar spune că relația lor a evoluat într-una toxică, bolnavă, dar ca să avem o opinie cu adevărat despre această serie, nu doar despre primul volum care este poate cel mai slab, trebuie să citim seria ca să înțelegem că Grey a trăit traume, că a avut o copilărie șocantă și dureroasă și că toate acestea s-au reflectat în viața sa de adult.

   Pentru mine Cincizeci de umbre ale lui Grey este o poveste ce vorbește despre realitate, despre adevărul din spatele multor lucruri ce se întâmplă în viață, este o poveste scrisă foarte bine, personajele sunt conturate în așa fel încât să se plieze perfect pe această lume fictivă în care dragostea este singura ce poate vindeca un suflet.

   Fifty shades of Grey este, la fel ca orice roman polițist, ca orice thriller, ca orice carte romance, o carte ce se încadrează majoritar în genul ei, ceea ce mulți nu pot înțelege. Mie mi-a plăcut enorm de mult și cred că i-ar plăcea oricui a citit cel puțin Crossfire sau seriile publicate în colecția Eroscop! Singurul meu sfat e să încercați să priviți mai departe de ideea centrală a seriei și să analizați ce înseamnă cu adevărat cincizeci de umbre, întrucât mult prea mulți oameni din această lume trăiesc, din păcate, în aceste cincizeci de umbre...!

Puteți găsi desenul meu cu Anastasia și Christian pe pagina mea de artstagram, @artisticstuff.24

Fifty shades este publicată la Editura Trei.
Puteți achiziționa seria de pe site-ul editurii, de pe Libris sau de pe Cartepedia

Lectură plăcută, dragilor! :)


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii