Advertisement

Responsive Advertisement

Recenzie-Nicio picătură de băut de Mindy McGinnis

   Titlu: Nicio picătură de băut
   Autor: Mindy McGinnis
   Editura: Corint, colecția Leda Edge
   Nr. Pagini: 270
   Traducere: Ionel Ghiragosian
   Punctaj: 4.5/5
   Seria Not a drop to drink:
   1) Nicio picătură de băut
   2) In a handful of dust
   Lynn este o tânără care locuiește împreună cu mama ei în casa în care au trăit întregi generații din familia lor. Dar atunci nimeni nu se confrunta cu viața de acum în care oamenii nu mai au apă și luptă pentru sursele care o produc din apropierea caselor lor.
   Lynn este diferită de orice fată, ea trage cu carabina, vânează, încearcă să supraviețuiască și știe că cele mai rele ființe sunt bărbații. Când Lynn o pierde pe mama ei, singurătatea este atât de apăsătoare iar tot ce trebuie să facă e să își apere heleșteul de coioți, de orice animal și de oamenii însetați care l-ar putea contamina.
   Însă Lynn trebuie să facă față oricărei amenințări fie că asta înseamnă că trebuie să tragă în oamenii care se apropie de prorpietatea ei. Amenințarea secetei sau a iernilor fără zăpadă sunt alte aspecte care o sperie pe tânără dar ea știe că nu trebuie să mai facă față singurătății atunci când îl vede pe Stebbs, singura persoană pe care o cunoscuse vreodată, în afară de mama ei și care îi trezea cele mai omenești sentimente.
   ,, Să aibă conștiință era o trăire nouă, și una în privința căreia Lynn începea să aibă îndoieli.”
   Mama ei nu o învățase prea multe iar Lynn crescuse cu un caracter de piatră. Pănâ acum.
   Când ea îi întâlnește pe Lucy, Eli și Neva, ceva în sufletul ei se schimbă. Atunci când Eli îi spune de greutățile prin care trece Neva, soția fratelui său, inima lui Lynn simte lucruri pe care nu le mai simțise vreodată, mai ales atunci când Eli o imploră să o ia pe micuța Lucy, pe nepoata lui, și să aibă grijă de ea.

   Cu trecerea timpului, Lynn s-a atașat mult mai mult decât ar fi crezut de Lucy care acum locuia cu ea. Niciodată nu avusese nevoie de nimeni și tot ce știuse era că trebuie să supraviețuiască iar singurele sentimente pe care le avusese fuseseră pentru heleșteul ei. Însă acum, erau tot mai mulți oameni la care ea începea să țină și pentru care își făcea griji.


   Dar atunci când la orizont apar fuioare de fum, asta nu poate însemna decât un singur lucru: străini periculoși. Semnele ciudate, sunetul gloanțelor, urmele și tot ceea ce pare neobișnuit înseamnă că străinii se apropie tot mai mult de ceea ce își doresc. Dar Lynn nu îi va lăsa să îi ia proprietatea fie că va trebui să îi ucidă pe toți.


   Când Eli se strecoară în inima ei, Lynn își dorește tot mai mult să scape de amenințările asupra a tot ce iubește ea iar pentru asta trebuie să plece în tabăra străinilor și să îi ucidă pe rând, unul câte unul. Iar pentru asta are nevoie de Stebbs, bărbatul înțelept și mărinimos care ține la ea și la Lucy.

   Gândul la Lucy îi face inima să îi bată mai repede. Dorința uriașă de a o proteja depășește orice limite iar atunci când bărbații se arată pe proprietatea ei și rănesc o persoană dintre cele la care ei țin, pentru Lynn e declarat război. Tot ce le rămâne de făcut este să plece noaptea, camuflați și să îi urmărească pe ticăloșii care au îndrăznit să calce în casa ei.

   Cu amenințarea lor, cu Lucy care este bolnavă și cu refuzul de a-l lua pe Eli cu ei, Lynn și Stebbs trebuie să plece cât mai curând.


   Dar când ajung în tabăra ticăloșilor, inima lui Lynn amenință să fie sfâșiată. Destăinuirile pe care i le face Stebbs o dau peste cap dar oare asta o va împiedica pe tânăra neînfricată să își ducă planul la bun sfârșit?

   Când războiul ei începe, sufletul și inima ei sunt zdrobite atunci când una dintre cele mai importante persoane din viața ei, se stinge în fața ochilor ei. Cu un urlet sfâșietor de luptă, ea se avântă în tabără și riscă totul.

   Va reuși Lynn să scape? Iar dacă o va face, cum va mai putea ea să sape încă un mormânt fără ca inima ei să se frângă pentru totdeauna? Supraviețuirea presupune sacrificii iar dragostea înseamnă suferință. Dar atunci când ele sunt combinate totul pare să fie aproape de sfârșit. Care va fi deznodământul acestei povești zguduitoare?

   Nicio picătură de băut a fost o carte de la care nu am avut prea multe așteptări. Însă, se pare că m-am înșelat! La început părea că autoarea aborda tot felul de aspecte sfâșietoare, care te fac să te cutremuri la felul dur în care sunt relatate întâmplările din viața protagonistei.

   Pe parcurs, sentimentele și conștiința care se arată în sufletul lui Lynn o fac să pară tot mai umană, contrar felului în care o crescuse mama ei, ca pe un trandafir într-o cupolă, de teama de a nu fi rănit.

   Compasiunea care apare în fiecare scenă, odată cu apariția persoanelor din viața ei este absolut înduioșătoare, în special relația ei cu Lucy, mie mi-a inspirat permanent milă, gata să fi izbucnit în lacrimi în curând.

   Însă, cel mai mult m-a impresionat adevărul din spatele acestei povești, posibilitatea ca într-o zi, în lume, noi oamenii să trăim ceea ce acum numim ficțiune. Și cred că nimeni nu poate nega asta întrucât, departe de orice serie sau carte distopică, de ficțiune, Nicio picătură de băut pare cea mai posibilă...

   Finalul este zguduitor, mi-a rupt sufletul, a fost total neașteptat și nu aș fi crezut dar, din punctul meu de vedere, această carte a avut un deznodământ trist. Dar toate acestea au făcut ca opera de debut a autoarei Mindy McGinnis să ajungă în sufletul meu și să mă sensibilizeze! Acum...așteptăm cel de-al doilea volum iar până atunci, lectură plăcută, dragilor!


Găsiți volumul publicat la Editura Corint în colecția Leda Edge.
Puteți achiziționa Nicio picătură de băut atât de pe site-ul editurii cât și de pe Cartepedia.ro

Lectură plăcută, dragilor! :)






Trimiteți un comentariu

0 Comentarii