Titlu: Caterina
Autor: Corinne Rakoczy
Editura: Libris Editorial
Nr. Pagini: 321
Punctaj: 2/5
,,Caterina este un roman despre dragoste, suferință și blestem, o poveste despre evenimentele unui secol românesc văzut prin ochii, sufletul și trăirile oamenilor din Mehedinți, care au propria înțelegere a istoriei pe care o trăiesc”-Corinne Rakoczy
Totul începe în 1822 cu povestea lui Mitru Caloteanu și Caterina Stanomir, doi oameni, o singură pereche, două inimi care voiau să își unească destinul și să se căsătorească. Totul se schimbă, însă, atunci când Mitru o părăsește pe Caterina și alege să se însoare cu Draga, verișoara ei.
Deși poate Mitru nu a pus suflet în relația lor, Caterina este distrusă și decide să facă un gest extrem, disperat. Ea apare la nunta celor doi și se sinucide, nu înainte de a arunca un blestem peste cele două familii și peste toate generațiile care vor urma.
,,Neamul lor de acum încolo să fie pedepsiți, să îi lovească
tot necazul și focul, să nu aibă parte de dragoste și de neam. Așa să rămână,
din veac în veac, până când moartea s-o îndura să lase să viețuiască
fărădelege, dar iubită peste poate, pe Caterina Caloteanu, din Caloteanu și
Stanomir, așa cum s-ar fi cuvenit azi. Doar așa să se poată desface blestemul
acesta și altfel nu. Amin!”
Însă după această întâmplare, anii au trecut, iar fericirea nu a făcut niciodată parte din viața celor doi, cât nici din viața familiilor lor, căci toți cei care au urmat au fost condamnați la același destin din cauza greșelii celor doi, din cauza blestemului Caterinei.
Generație cu generație, fiecare căsnicie s-a destrămat în bucăți, mulți copii au murit, multe neînțelegeri au fost între membrii familiilor și nimeni nu a cunoscut vreodată cu adevărat liniștea, fericirea sau împlinirea.
Copiii au crescut și au ajuns să aibă propriile lor familii, însă nimeni nu a știut despre blestem și nimeni nu s-a gândit că sursa nefericirii lor este de fapt din vina altcuiva. Nevinovați și fără a putea să repare cumva tot ce a fost distrus, fiecare și-a trăit viața și a dus mai departe blestemul Caterinei Stanomir.
,,Aceasta a fost partea cumplită a istoriei iubirii celor doi.
Din această iubire a rezultat însă o întorsătură a sorții, așa cum numai
Dumnezeu putea înțelege.”
O singură femeie a știut despre soarta familiei lor și a îndrăznit să îi spună mai departe Călinei, în 1948, când multe iubiri trecuseră și se ofiliseră. Dar una trebuia să fie adevărată ca să rupă blestemul, iar cineva trebuia să aibă puterea de a nu o mai urî pe Caterina.
Destinul este pe cale să se schimbe, iar cele două familii deja îngenuncheate de soartă sunt cele asupra cărora se va răsfrânge totul. Vor rupe oare blestemul vreodată? Și vor putea trăi ca niște oameni normali?
Vremea s-a schimbat, oamenii s-au schimbat, este timpul ca drumul lor să se schimbe. Care va fi desnodământul acestei generații?
Caterina a fost un roman diferit de tot ceea ce citesc eu de obicei. Cu un gen diferit, cu un limbaj demn de romanele vechi, ba chiar de cele pe care le citeam pentru bacalaureat în liceu, povestea scrisă de Corinne Rakoczy vorbește despre iubire, despre trădare și despre blestem, despre o poveste care demult, ar fi putut fi chiar o realitate, în vechile timpuri când oamenii obișnuiau să blesteme pe oricine și orice.
Nu am putut să mă împac cu generațiile diferite pentru că eu sunt genul de cititor care își dorește un cuplu de personaje de care să se atașeze și care să fie prezent în poveste până la final. Aici, în Caterina, au fost o mulțime de personaje diferite, toate mai mult sau mai puțin imorale, capabili de fapte reprobabile.
Acțiunea a fost bizară și m-aș fi așteptat la un final trist, însă felul în care lucrurile au luat întorsătura a fost unul neașteptat și mult mai potrivit decât aș fi crezut. Corinne Rakoczy a scris foarte bine despre perioadele respective și a reușit să mă transpună în vremurile acelea, însă problema a fost că genul acesta nu este unul care să mă atragă.
Chiar și așa, puteți încerca și voi această carte și poate veți fi plăcut surprinși de povestea creată de această autoare, tocmai pentru că suntem diferiți, pentru că gusturile nu se discută și pentru că o carte care nu mi-a plăcut nu înseamnă că nu a fost scrisă bine, ci că poate nu a fost ceea ce mi-ar trebui mie.
Îi mulțumesc mult Corinnei Rakoczy pentru exemplarul cărții ei, iar până data viitoare, sper să aveți parte de lecturi minunate!
Cărțile scrise de Corinne Rakoczy au apărut la Libris Editorial și le puteți achiziționa de pe site-ul editurii Libris, cât și de pe Cărturești și Cartepedia
0 Comentarii