Advertisement

Responsive Advertisement

Recenzie-Tu de Caroline Kepnes

   Titlu: Tu


   Autor: Caroline Kepnes


   Editura: Herg Benet


   Nr. Pagini: 447


   Traducere: Anca Zaharia


   Punctaj: 1/5


   Seria You:

   1) Tu

   2) Corpuri ascunse 

   3) You love me

   4)-


   ,,El așteaptă. O privește. O urmărește.”


  Joe Goldberg este un tânăr librar care are o obsesie, iar obsesia lui se numește Guinevere Beck. Când Beck intră în librărie și face cunoștință cu Joe, el știe că ea este perechea lui. Numai că Beck nu știe asta încă, iar Joe trebuie să îi arate adevărul.

   Așa cum ar face orice bărbat obsedat, el îi caută numele și începe să o urmărească obsesiv. Fără ca Beck să observe, el intră în viața ei și se strecoară în inima ei, urmărind-o din umbră, colecționând obiectele ei și dictându-i viața.


   Când Benji, fostul iubit al lui Beck apare în peisaj, Joe trebuie să se descotorosească de el și să o facă pe Beck să uite de sentimentele pe care le-a avut pentru el. Însă Benji și Peach, cea mai bună prietenă a ei, sunt principalele probleme care stau în calea relației lor.

   Joe începe să își dezvăluie latura bolnavă și să facă orice pentru a o avea pe Beck în viața lui, chiar dacă mijloacele pentru a ajunge la ea sunt bolnave și imorale.


   După ce planurile lui sunt îndeplinite, Beck, rănită și distrusă, își găsește alinarea în brațele lui, fără a ști că o parte din durerea ei este cauzată chiar de bărbatul pe care ea crede că îl iubește. Relația lor avansează, iar iubirea pare mai sinceră și mai simplă decât oricând.

   Până când nu mai e, iar totul se schimbă.


   Când Beck află despre latura lui de obsedat, ea se sperie, însă Joe reușește să o păstreze lângă el și totul se transformă într-o nebunie, într-o relație diformă și bolnavă, în ceva ce ar distruge mintea și inima oricui.

   Joe este un psihopat. Dar oare Beck este în toate mințile pentru că rămâne lângă el? Lângă un om atât de defect și demn de acte atât de dezastruoase?


   Finalul lor se apropie și ia o întorsătură neașteptată, însă, în același timp, atât de normală pentru viețile lor întunecate și diferite.

   Ce se va întâmpla cu ei și ce decizie va lua Beck? Dar cel mai important, cum va reacționa Joe la alegerile ei? Căci un obsedat va rămâne mereu un obsedat, cu actele sale de gelozie și nebunie, va rămâne un om distrus până la final.

   ,,-Te iubesc, Beck. Ultimul lucru din lume pe care vreau să-l fac este să te omor.
   -Atunci lasă-mă să ies.”

   Am abandonat această carte de aproximativ patru ori și aș fi abandonat-o și acum dacă nu ar fi fost cerința dintr-un maraton. Deși este o carte foarte populară și apreciată, deși serialul este atât de vizionat și de iubit, eu n-am putut să apreciez povestea, n-am putut să înțeleg de ce este scrisă așa și de ce autoarea a abuzat de atâtea enumerații în fiecare pagină.

   Tu este o carte care mie nu mi-a transmis nimic, absolut nicio emoție și nici măcar un sentiment. În special pentru că este un thriller, ar fi trebuit să am o mulțime de stări, de momente de șoc, la fel cum am avut cu Verity și cu Pacienta tăcută

   Însă n-am simțit nimic. Totul s-a rezumat la pagini întregi de cuvinte înșirate, la enumerații care nu își aveau locul în multe scene, la o acțiune care se vrea a fi șocantă, dar care a fost de cele mai multe ori jenantă.

   Joe este un personaj construit destul de bine, dar este ca un actor care nu are o piesă unde să poată juca. Joe a fost personajul căruia i-a lipsit acțiunea. Totul era scris atât de banal și de simplu, iar crimele și faptele lui erau mult prea sumar și precar prezentate.

   Beck a fost pentru mine enigma și încă mă întreb: a fost oare și ea nebună? Probabil că nu îmi voi putea explica vreodată. A durat foarte mult să termin această carte cu limbaj vulgar și inutil, cu o poveste bună, dar slab prezentată.

   Sunt convinsă că vor fi mulți oameni care vor iubi această carte, tocmai de aceea vă îndemn să o citiți și să îi acordați o șansă. Probabil că serialul ar fi mult mai reușit pentru mine și cândva, poate chiar îi voi acorda o șansă. Cel puțin, You a lăsat ceva în urmă. M-am îndrăgostit foarte tare de un citat pe care vi-l las și vouă:

   ,,-Nu există cușcă zburătoare, Joseph, a spus el. Singurul lucru mai crud decât o cușcă atât de mică încât pasărea să nu poată zbura e o cușcă atât de mare încât pasărea crede că poate să zboare. Doar un monstru ar închide aici o pasăre și s-ar numi iubitor de animale.”


Seria este publicată la Editura Humanitas
O puteți achiziționa de pe site-ul editurii, de pe CartepediaLibrex și Libris


Lectură plăcută, dragilor! :)

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii