Advertisement

Responsive Advertisement

Recenzie-Alchimistul de Paulo Coelho

   Titlu: Alchimistul


   Autor: Paulo Coelho


   Editura: Humanitas Fiction


   Nr. Pagini: 223


   Traducere: Gabriela Banu


   Punctaj: 5/5


      ,,Alchimistul își îmboldi calul.
   -Indiferent ce face, orice om de pe acest Pămân joacă un rol principal în Istoria Lumii, a spus el. Și, firește, nu știe acest lucru.”


   Santiago este un simplu păstor care străbate câmpia andaluză zi de zi cu oile sale, fără vreo altă grijă, fără vreo dorință măreață în viață. Într-o seară, el are un vis care se repetă de două ori în care un copil îi spunea că la Piramidele din Egipt se află o comoară. Nu stă mult pe gânduri, și cu inima acaparată de visul său, el ia o decizie.


    Ajuns la bătrâna țigancă, Santiago alege să se încreadă în vorbele ei și pentru prima oară, el îi dă vieții sale un scop, un scop măreț, neobișnuit pentru un cioban din Spania a căreia viață se rezuma numai la pășunat și la a îngriji oile.

   Trecând peste neîncrederea tatălui lui și peste orice îndoială, el pornește către Piramidele din Egipt, un drum care avea să fie mult mai însemnat și mai complicat decât ar fi crezut Santiago.


   Face o înțelegere cu bătrâna și pleacă împreună cu oile sale către destinul său. Când un rege străvechi apare în calea lui, Santiago înțelege că această călătorie este mult mai importantă pentru el decât pare. Prezentându-se cu numele de Melchisedec, regele începe să îi dezvăluie flăcăului povețe și sfaturi mai prețioase decât însăși comoara.

   Bătrânul îl învață despre semnele Universului date de Dumnezeu, despre viață, despre Legenda Personală a fiecărui om, despre suflet și despre greutățile care vor apărea în calea lui. Santiago știe că vorbele bătrânului vor rămâne mereu în inima și în sufletul lui, căci simte cât de prețioase sunt acestea.

   ,,Când vrei ceva, tot Universul conspiră pentru ca tu să obții ceea ce îți dorești, îi spuse bătrânul.”


   Pentru că drumul către o comoară nu poate fi atât de simplu, el are parte și de momente grele, are parte de dezamăgiri și se îndoiește de decizia pe care a luat-o, însă Dumnezeu nu încetează nici măcar o clipă să îi ofere semne care să îl aducă înapoi către planul său.

   Când ajunge să cunoască lumea arabă, tânărul învață o mulțime de lucruri și cunoaște oameni care îi vor marca amintirile pentru totdeauna și care îi vor rămâne mereu dragi.


   De la negustor de cristale, la o caravană ce străbate deșertul în mijlocul unui pericol uriaș, Santiago își petrece luni întregi învățând, amintinu-și vorbele bătrânului pe care nu îl va mai revedea vreodată și visând că va ajunge la comoara lui.

   Dar cine s-ar fi așteptat ca printre oamenii din caravană să dea peste un englez care studia alchimia? Și nu numai că studia alchimia, acesta căuta faimosul Alchimist cu ajutorul căruia să își poată îndeplini Legenda Personală.


   Multă vreme va trece peste tânărul care cândva visa doar la oile sale, pâna când va înțelege cu adevărat călătoria sa și scopul acesteia. Fiecare om are propria Legendă personală, îi spusese bătrânul cândva, iar de atunci viața sa a fost într-o continuă schimbare.

   Santiago nu s-ar fi așteptat ca în drumul său să se aleagă cu tot ceea ce îi trebuie pentru a fi fericit. Însă atunci când ajunge într-un impas, el are nevoie de toate cunoștințele pe care le-a dobândit pentru a putea trece de obstacoul care a apărut în fața destinului său.

   Oamenii pe care i-a cunoscut, povețele și greșelile din care a învățat de când se află în rolul unui discipol, sunt cele care îi trec lui Santiago prin minte când viața sa ajunge la o cotitură violentă.


   ,,Dacă eu sunt parte din Legenda ta înseamnă că te vei întoarce într-o bună zi.” ,,Dumnezeu are grijă de copiii lui. Fiecare poartă în sine veșnicia.”

   Care va fi finalul unui flăcău cu un trecut precar, dar cu un viitor plin de stele? Oare va ajunge Santiago să descopere comoara pentru care a străbătut o lume întreagă? ,,Inima mea e agitată, spuse flăcăul. Visează, se emoționează și e îndrăgostită de o femeie din deșert. Îmi cere tot felul de lucruri și nu mă lasă să dorm nopți în șir când mă gândesc la ea.
   -Asta-i bine. Inima ta e vie. Ascultă în continuare tot ce are să îți spună.”

   Finalul călătoriei lui se apropie și niciodată nu s-ar fi așteptat la comoara pe care a găsit-o în final. Bătrânul îi spusese cândva că oamenii nu văd niciodată marile comori când se află în fața lor, căci oamenii nu cred în comori, și vai, câtă dreptate avusese.

   Nu m-am așteptat vreodată să găsesc o carte a cărei simplitate să fie atât de profundă, o carte care să se potrivească atât de bine cu inima și cu viața mea. Am promis acum mult timp să îi dau o șansă Alchimistului, iar acum că mi-am ținut promisiunea m-am ales cu câteva lecții pe care nu pot să nu recunosc că le știam, dar de care nu am ținut cont prea mult.

   Santiago m-a învățat să văd frumusețea în lucrurile mici, așa cum oile și cristalele i-au adus lui fericire, așa cum însuși drumul lui a fost un motiv simplu de recunoștință și bucurie. Santiago mi-a arătat ce bine am făcut că m-am ghidat mereu după acel cunoscut și ignorat ,,Carpe diem”.

   Am învățat că mereu vor exista oameni buni, dar și oameni răi, am învățat că ,,rău nu este ce intră în gura omului” ci că ,, Rău este ce iese.”, am învățat că nu putem forța destinul și că nu putem păstra în viața noastră oameni care sunt meniți să plece pentru totdeauna, am învățat că lumea are o mulțime de frumuseți de arătat, iar noi trebuie doar să avem curajul de a le descoperi.

   Știu acum că lucrurile materiale nu sunt totul, însă cel mai important secret pe care Santiago mi l-a amintit este că cea mai mare comoară se află în interiorul nostru. 

   Paulo Coelho este un scriitor și un om frumos, talentat, un autor de care mă bucur că am aflat, iar povestea lui este asemenea pildelor pe care Santiago le-a învățat de la ,,maeștrii săi”. Alchimistul este la cu totul alt nivel, este o carte diferită și reală, frumoasă și inedită pentru faptul că ceva atât de simplu scris, poate avea un impact atât de mare.

   Știu de ce am ajuns să citesc această carte, iar tot ce îmi vine acum în minte este: Maktub!


Alchimistul este publicată la Editura Humanitas Fiction.
O puteți achiziționa atât de pe site-ul editurii, cât și de pe CartepediaLibrex și Libris


Lectură plăcută, dragilor! :)

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii