Advertisement

Responsive Advertisement

Recenzie-Oceanul care ne desparte de Tahereh Mafi

   Titlu: Oceanul care ne desparte


   Autor: Tahereh Mafi


   Editura: Corint, colecția Leda Edge


   Nr. Pagini: 270


   Traducere: Carla Georgescu


   Punctaj: 4/5



   În 2002, la scurt timp după atentatele de la 11 septembrie, Shirin, o adolescentă musulmană, a început să meargă la noua ei școală. Ani de zile părinții ei i-au mutat în diferite orașe pe ea și pe fratele ei, Navid, iar Shirin s-a obișnuit cu schimbările, cu faptul că niciodată nu ajunge să cunoască oameni sau să își facă prieteni.


   Și nici nu ar putea. Toată viața a fost discriminată și agresată pentru religia ei. Privirile răutăcioase, replicile jignitoare și umilința sunt obișnuite pentru tânăra care alege să poarte zi de zi hijab și care a ajuns la concluzia că oamenii sunt îngrozitori.



   A renunțat de foarte mult timp să mai aibă încredere în oameni iar acum încearcă să facă față liceului, încearcă să treacă neobservată și să nu vorbească cu nimeni. Dar toate frustrările ei sunt lăsate deoparte atunci când vine vorba de breakdance.

   Când Navid înființează o trupă de breakdance din care face parte și Shirin și îi înscrie într-o competiție de la școală, viața ei primește un scop, un sens departe de răutate și de suferință.


   Dar curând, Ocean James apare în viața ei și îi dă lumea peste cap. Ocean este prima persoană care se arată interesat de ea, de viața ei și care nu încearcă să o jignească sau să o facă să se simtă umilită. Shirin este descumpănită în fața prieteniei lui și face ceea ce știe cel mai bine: îl evită.

   Dar Ocean nu se lasă așa ușor ignorat, mai ales că cei doi sunt parteneri la laboratorul de biologie. Dar școala nu este singura care îi apropie. Ocean este fascinat de viața lui Shirin și de tot ceea ce înseamnă ea. Deși este stângaci și timid uneori, el îi arată mai multă apreciere și respect decât toți oamenii pe care i-a cunoscut ea vreodată.


   Deși ei încep să vorbească în fiecare seară și se apropie foarte mult, Shirin este convinsă că prezența ei în viața lui îi va aduce mult necaz. Ea începe să țină mult prea mult la Ocean și nu îi poate compromite viitorul și reputația, mai ales atunci când află cine este de fapt Ocean și ce influență are el în liceul lor.

   Dar el este prea absorbit de ea și nu poate trece o zi fără să o vadă iar asta este mult mai important decât ceea ce crede lumea.

   ,,-Despre ce să vorbim?
   -Despre noi, a rostit dintr-o suflare. Despre noi. Dumnezeule! Vreau să vorbim despre noi. Nici măcar nu pot să gândesc limpede când ești prin preajmă. Nu mai înțeleg ce se întâmplă, a adăugat.”


   Inimile lor sunt făcute să bată împreună și indiferent de greutățile pe care Shirin le poate aduce în viața lui, ei decid să se lase purtați de emoții și de sentimente. Totul este magic și frumos până când se întâmplă inevitabilul. Până când Shirin vede cele mai mari temeri ale ei prinzând viață.

   Cum poate ea să fie cu Ocean când toată lumea o urăște? Cum ar putea să mai fie cu cel mai minunat băiat din liceu fără să îi distrugă viitorul?


   Ei trebuie să repare ceea ce relația lor a stricat. Dar dacă Ocean nu vrea să facă asta? Dacă Shirin a devenit totul pentru el? Cum poți repara ceva când nu ești tu cel care a distrus totul? Și cum poți renunța la ceea ce iubești cel mai mult din cauza unor stereotipuri?

   Shirin și Ocean sunt pe cale să afle ce înseamnă suferința și cum poate ea să te schimbe... Și cât de îngrozitori pot fi oamenii. Însă nu toți...
   Am fost uimită să descopăr această carte este scrisă de Tahereh Mafi pentru că citisem Spulberă-mă și urmează să continui seria, ceea ce înseamnă că știam felul în care scrie autoarea iar acest subiect este unul total neașteptat. Însă abia după am aflat că Tahereh face ea însăși parte dintr-o familie de iranieni, ceea ce explică totul.

   Oceanul care ne desparte este o carte care deși este foarte mică și are o poveste simplă, ascunde multe emoții, multă durere și multe adevăruri. Ascunde lecții și sentimente pe care sunt aproape sigură că Tahereh le-a simțit înainte să le așeze pe hârtie. Cred că doar o poveste atât de simplă putea trasnmite atâtea.

   Shirin este un personaj pe care l-am văzut răutăcios și arogant, care nu poate tolera aproape nimic, care ar sări la ceartă la orice replică adresată de către oricine însă, am înțeles în cele din urmă comportamentul ei și caracterul ei dificil.

   Toate erau consecințele unei vieți complicate, ale unei vieți trăite în rasism, discriminare și în răutate. Sunt convinsă că astfel de lucruri se întâmplă pretutindeni în ziua de azi, ceea ce face ca povestea să fie cu atât mai emoționantă.

   Și mai emoționant este Ocean, tânărul înduioșător, timid care și-a pus inima la bătaie în fața unui destin incert. Povestea lor este o realitate crudă care vrea să arate în final că are și părți dulci și frumoase. 

   Este tristă, sentimentală și foarte crudă. Finalul mi-a făcut inima să bată mai tare și să își pună întrebări iar tot ce pot spune este că Oceanul care ne desparte merită citită pentru că ne oferă șansa să privim lumea cu alți ochi, să vedem că suntem toți egali și că de multe ori, acțiunile noastre pot răni anumiți oameni și că fiecare întâmplare din viața noastră ne-a ajutat să devenim ceea ce suntem astăzi. 


Cărțile scrise de Tahereh Mafi sunt publicate la Editura Corint în colecția Leda Edge și le puteți achiziționa de pe site-ul editurii sau de pe CartepediaLibrex și Libris
Lectură plăcută, dragilor! :)












Trimiteți un comentariu

0 Comentarii