Advertisement

Responsive Advertisement

Recenzie-Pacienta tăcută de Alex Michaelides

 
   Titlu: Pacienta tăcută
   Autor: Alex Michaelides
   Editura: Litera, colecția Buzz Books
   Nr. Pagini: 366
   Traducere: Dana-Ligia Ilin
   Punctaj: 4.5/5

  ,,Pacienta tăcută este un thriller psihologic șocant despre un act de violență extrem al unei femei împotriva soțului ei și despre un terapeut obsedat de descoperirea motivului din spatele acestui act...”
   Alicia Berenson a fost o pictoriță faimoasă măritată cu Gabriel Berenson, un fotograf din lumea modei pe care îl iubea nespus. Viața lor părea perfectă până într-o seară în care Gabriel se întoarce târziu acasă de la o ședință foto și este împușcat în față de cinci ori de câtre Alicia. De la această întâmplare Alicia nu a mai vorbit niciodată.
   Au trecut șase ani de la crima comisă de Alicia iar tăcerea ei este mai asurzitoare decât oricând pentru Theo Faber, un psihoterapeut care decide să îi redea vocea Aliciei. Când Theo primește postul la The Grove, o clinică medico-legală de maximă siguranță, el este convins că va reuși să o ajute pe pacienta tăcută care nu a avut voce nici măcar la proces după moartea lui Gabriel.
   ,,Refuzul Aliciei de a vorbi despre crimă-sau despre orice altceva-transformă o tragedie de familie în ceva mult mai teribil, un mister care captivează imaginația publicului și o face pe Alicia celebră.”
   Theo începe să adune informații din toate părțile, de la rude, de la prieteni care au cunoscut-o pe Alicia și chiar din ultimul ei tablou, Alcesta, titlu inspirat după o tragică poveste a lui Euripide.

   De ce a rămas Alicia fără glas? Care este adevărul din spatele serii în care Alicia a fost găsită cu o pușcă plină de amprentele ei lângă soțul ei mutilat? Ce a împins-o pe ea să facă asta? Privindu-i ochii  limpezi și pătrunzători, Theo știe că există mult mai multe în spatele mușamalizării poliției. Tot ce trebuie să facă e să o facă pe Alicia să vorbească...dar cum?

   Theo este un bărbat cu un trecut traumatizant, asemenea copilăriei Aliciei, un bărbat care a suferit și care a fost la un pas de suicid. Cum ar putea el, un psihoterapeut cu probleme, să o ajute pe Alicia? Printre ruinele vieții lui, înșelat de Kathy, soția sa pe care o iubea cu toată ființa lui, cu vorbele tatălui lui abuziv încă în minte, Theo pornește pe un teren minat cu Alicia.


   Când Alicia îi înmânează jurnalul ei, Theo începe să pună piesele de puzzle cap la cap. Însă imaginea nu e completă, e distorsionată și urâtă, la fel cum este și adevărul. Ce îi lipsește lui Theo? Care este piesa lipsă?

   Vizitându-i pe cei mai apropiați oameni ai Aliciei, oricine poate părea suspect în povestea tragică a familiei Berenson. Dar numai atunci când Alicia șoptește un cuvânt, totul se transformă într-un șuvoi de mărturii și de povestiri.


   Dar tăcerea ei a luat sfârșit. Pacienta tăcută vorbește și este obsedată să își ducă povestea până la sfârșit. Dar atunci când Theo se îndoiește de sinceritatea ei, destăinuiri șocante ies la iveală și modelează adevărul într-o minciună.


   Asemenea Alcestei, Alicia a trăit o poveste ce a împins-o spre decizii  greșite și numai Theo o poate înțelege. Când Alicia este atacată, la The Grove mișună polițiștii și anchetatorii. Cineva vrea ca Alicia să tacă. Dar cine? Și de ce?

   După o existență de tăcere, Alicia pare mai credibilă decât oricând. Cine este de fapt Alicia Berenson? Și oare este nebună cu adevărat? Care este adevărul din spatele pacientei tăcute pe care nu îl știm? Când Theo face o descoperire, totul ia o întorsătură sumbră iar nimic din ce credeam nu mai pare adevărat.

   

   Pacienta tăcută a avut un final neașteptat. Deși am auzit multe persoane spunând că anticipau finalul, eu nu am făcut-o și, asemeni unei povești a Agathei Christie, am bănuit fiecare personaj în parte, m-am gândit și m-am răzgândit dar nu m-aș fi așteptat la acest final!

   Alicia, pacienta tăcută de la The Grove, mi-a inspirat permanent milă și mi-a adus aminte de Verity, motiv pentru care eram suspicioasă și mă gândeam că își simulează tăcerea. Asta, în schimb, veți vedea singuri dacă este adevărat sau nu.

   Theo mi-a provocat o continuă repulsie încă de la început. Nu știu de ce dar în mintea mea a fost un bărbat dezgustător care îmi părea uneori atras de Alicia. Dar adevărul este altul. Și totuși, nu mi-a fost milă de el deloc. Cu toate că toate personajele acestei cărți ar putea trece drept nebune...

   Prietenii Aliciei, doctorii, asistenții, toți mi-au părut a fi dubioși, de parcă ar ascunde ceva, de parcă există un adevăr nerostit în spatele lor, ceea ce a făcut cartea să fie mult mai bună. Deși acțiunea părea lentă la început, era nevoie de introducerea aceea pentru a înțelege totul. 

   Pacienta tăcută este o carte de la care aș fi avut așteptările lui Verity pentru că le-am comparat permanent. Verity a fost mult mai șocantă, mai intrigantă și mai terifiantă pe când Pacienta tăcută e plină de mister, nu la fel de înfricoșătoare dar destul de misterioasă încât să fim întorși pe dos în final, cu emoții contradictorii.

   Alex Michaelides a scris un thriller fascinant iar pentru iubitorii de acest gen cred că Pacienta tăcută este perfectă și chiar și pentru cei ce nu citesc thrillere, nu sunteți curioși să aflați de ce era Alicia tăcută?


Găsiți Pacienta tăcută cât și alte thrillere excepționale la editura Litera.
O puteți achiziționa de pe site-ul editurii, de pe Cartepedia sau de pe Libris
Lectură plăcută, dragilor! :)




Trimiteți un comentariu

0 Comentarii