Advertisement

Responsive Advertisement

Recenzie-Isla și fericirea până la adânci bătrâneți de Stephanie Perkins


   Titlu: Isla și fericirea până la adânci bătrâneți

   Autor: Stephanie Perkins

   Editura: Epica Publishing House

   Nr. Pagini: 330

   Traducere: Cristina Jinga

   Punctaj: 3.5/5

   Seria Anna and the French kiss:
   1) Anna și sărutul franțuzesc
   2) Lola și băiatul de treabă din vecini
   3) Isla și fericirea până la adânci bătrâneți

   Isla Martin este elevă la Școala Americană din Paris și este îndrăgostită până peste cap de Joshua Wassestein, încă din primul an de liceu, având chiar camera de cămin în care a stat el. După ce s-au întâlnit întâmplător în vacanța de vară în Manhattan, la o cafenea, cu toate că Isla este convinsă că s-a făcut de râs, i s-au aprins călcâiele și mai puternic după colegul ei artist. După acest episod stânjenitor în care ea a adoemit cu capul pe masă din cauza unor analgezice pe care le-a luat, vrea să discute cu Josh și să își ceară scuze, să îi dea banii cu care a plătit el nota și să vadă desenul pe care l-a făcut, întrucât acesta a desenat-o cât timp a dormit. Dar Isla nu are curaj să discute cu băiatul popular și tatuat de care este îndrăgostită, până când cei doi se întâlnesc din nou.

   Când cei doi se întâlnesc la liceu, Josh încearcă să petreacă timp cu ea iar Isla află că și el era îndrăgostit de ea de trei ani de zile dar el a crezut în tot acest timp că Isla este împreună cu Kurt, prietenul ei cel mai bun de care era de nedespărțit. Când Josh află adevărul, speranța îl împinge să iasă la întâlnire cu Isla și să îi dovedească faptul că este îndrăgostit de ea.

   Deși este greu de crezut pentru ea, Josh devine iubitul ei, nevenindu-i să creadă că după trei ani de zile, în sfârșit este al ei. Printre săruturi, ședințe de desenat în care Isla este muza lui, printre promisiuni și amintiri pe care și le crează, mânați de dorința de a fi singuri, de a se distra și de a se iubi, cei doi pleacă de la școală și fug în Barcelona unde au parte de cele mai frumoase momente și unde, deși nu părea posibil, pe străzile ploioase, sub o umbrelă, aceștia se îndrăgostesc și mai mult.



   Dar curând, la liceu, directoarea află despre mica lor escapadă, la fel și părinții lor iar visul și fericirea lor ajung la final. Nefiind la prima abatere, nici la a doua, Josh este exmatriculat, acest fapt venind ca o lovitură pentru Isla, fiind sigură că nu vor rezista distanței. Alături de incertitudinea unui viitor, nesiguranța legată de facultățile la care vor merge și de drama familiilor, distanța pare să fie picătura care a umplut paharul. Când cei doi locuiau în același cămin, greutățile și problemele păreau mult mai ușor de înfruntat dar acum, când îi va despărți un drum de ore întregi, totul se clatină.


   Josh devine din ce în ce mai popular atunci când tatăl său care este senator, candidează pentru un nou mandat. Lumea televiziunii și a popularității îl acaparează pe Josh care știe să facă față și să joace teatru în fața camerelor de filmat. Dar Isla știe că ea nu face parte din lumea asta iar incertitudinile încep să se strecoare în mintea și în inima ei, făcând-o să își pună cele mai dureroase întrebări. 


   Când gândurile Islei devin tot mai întunecate, după ce a luat parte la o petrecere din lumea lui Josh, ea realizează îndurerată că nu va putea să fie vreodată parte din lumea lui iar gândurile nerostite de aceasta sunt cele mai înspăimântătoare. Când totul devine clar pentru ea, aceasta face o greșeală pe care știe că o va regreta. Când nesiguranța s-a strecurat în inima ei, știa că este greșit dar acum este prea târziu pentru că i-a frânt atât inima lui Josh dar și inima ei. Va putea Isla să repare greșeala pe care a făcut-o? Iar dacă va reuși, vor avea cei doi un viitor comun? Pe bazele zidite ale nesiguranței, lumea lor e gata să se prăbușească. Amintirile dintr-o Barcelona fericită, de pe străzile mici ale Parisului sunt mult prea îndepărtate iar tot ce mai au ei acum este dragostea. Dar este ea de ajuns pentru ca cei doi să-și înfrunte toate temerile?

   Isla și fericirea până la adânci bătrâneți m-a uimit pentru că mi se pare că este ruptă din alt film față de primele două volume. Pe când Anna și sărutul franțuzesc și Lola și băiatul de treabă din vecini sunt două povești complexe pe care le-am adorat, povesteai Islei este oarecum copilăroasă, scrisă într-un mod care îți dă de gândit că autoarea s-a grăbit să o termine.

   Mi-a plăcut faptul că totul se învârte în lumea Parisului, mi-au plăcut scenele din New York și Barcelona iar slăbiciunea mea pentru personajele pasionate de artă își spune cuvântul, întrucât este un mare atu, un rol foarte important în părerea mea asupra cărții. Mi-au plăcut foarte mult scenele în care Josh o desena pe Isla și mi-au plăcut toate influențele legate de Franța din acest volum. Am apreciat prietenia dintre ea și Kurt, probabil unul dintre lucrurile naturale din carte, în timp ce relația cu surorile ei este puțin, puțin mai mult, forțată. A fost minunat că de fiecare dată îmi imaginam operele de artă ale lui Josh și peisajele pe care Isla le descria cu atâta admirație

   Faptul că au apărut Anna și Étienne și Lola și Cricket au fost un alt plus și mi-au plăcut mult aceste scene și prietenia dintre ei și Josh, cât și faptul că au primit-o pe Isla în grupul lor.  Isla și fericirea până la adânci bătrâneți are ceva aparte față de restul cărților pe care le-am citit, așa cum au avut și primele două volume care te plasează fix în mijlocul Franței, lângă minunata Notre-Dames, probabil datorită și replicilor în franceză presărate printre pagini.

   Din păcate, acțiunea mi s-a părut repezită iar relația dintre ei a avansat într-un mod puțin ieșit din comun, mult prea repede. În anumite scene certurile lor erau infantile și nu le găseam sensul, inclusiv decizia Islei din final fiind puțin exagerată. Cartea este scrisă simplu, prea simplu, povestea având o notă copilărească dar, din motive subiective, datorită cadrului din orașele mele preferate din lume și datoeiră artei care nu lipsește din niciun capitol, îi ofer patru steluțe, deși primele două volume sunt mult mai bune decât acesta.

   Cu toate astea, Isla este o lectură ușoară și, probabil dacă aș fi citit-o cu mulți ani în urmă mi-ar fi plăcut mult mai mult, deși a fost o poveste drăguță chiar și acum. Dacă nu ați citit primele două volume, acum este timpul s-o faceți pentru că merită cu adevărat și indiferent că această carte este mai ușoară, mi s-a părut frumos să găsim finalul tuturor celor trei cupluri împreună în acest ultim volum.


   Seria este publicată la editura Epica Publishing House

   Puteți achiziționa volumele de pe site-ul editurii sau de pe Libris.ro 
Lectură plăcută, dragilor! :)



Trimiteți un comentariu

0 Comentarii