Advertisement

Responsive Advertisement

Recenzie-Cumpăna Destinelor de Veronica Roth


   Titlu: Cumpăna Destinelor

   Autor: Veronica Roth

   Editura: Corint, colecția Leda Edge

   Nr Pagini: 462

   Traducere: Ofelia Al-Gareeb și Shauki Al-Gareeb

   Punctaj: 5/5

    Seria Carve The Mark:
    1) Pecetea Morții-recenzie
    2) Cumpăna Destinelor

   El și-ar da viața pentru ea.
   Ea ar ucide pentru el. 

   Destinul i-a adus împreună.
   Acum îi va despărți.

   Viața lor s-a schimbat iar acum părea că în sfârșit universul îi răsplătește. Dar alegerile lor nu putea influența viitorul și nu puteau schimba destinele. Când Ryzek este capturat de surghiuniții shoteți, singurul motiv pentru care el mai este în viață este Eijah și speranța că mai poate fi ruptă legătura dintre cei doi. Speranța lui Akos că fratele său și-ar mai putea reveni este spulberată atunci când destinul lui Ryzek se împlinește și este ucis de Isae Benesit, cancelarul din Thuve și geamăna lui Orieve Benesit care a fost ucisă în fața tuturor din amfiteatrul din Shotet la ordinele lui.

   Totul ar fi trebuit să se liniștească acum dar Cyra nu poate să uite mărturisirea fratelui ei: Lazmet Noavek trăiește. Ryzek l-a prins și l-a închis pe tatăl său cu multe sezoane în urmă dar acum a fost eliberat iar Shotetul riscă să fie distrus sub conducerea nemilosului Lazmet, un bărbat însetat de sânge dintr-o familie bolnavă și violentă.


   Când Isae Benesit se întoarce împotriva Shotetului și consideră tot poporul vinovat pentru moartea surorii ei, voința ei este de neclintit. Cisi, sora lui Akos, o însoțește pe Isae oriunde și reprezintă vocea rațiunii din întunericul și suferința din mintea ei. Cu un har aparte, menit să transmită liniște în sufletele oamenilor, Cisi este singura care poate sta lângă Isae și o poate înțelege.

   Când toate planetele vor război, când Adunarea îi acaparează iar niciun loc nu mai înseamnă acasă, surghiuniții iau nava Tekăi și pleacă spre Ogra, singurul loc unde erau bineveniți. Cu două oracole la bord, cu shoteți și deopotrivă thuvesiți, cu oameni ce au pierdut mai mult decât le-a fost dat, sub numele de surghiuniți shoteți ei aterizează pe Ogra și se pregătesc de ceea ce le-au rezervat destinele.


   Dar când oracolul Vara le destăinuie adevărul din spatele destinelor lor, viața Cyrei și a lui Akos se dovedește a fi o greșeală, un plan al unor mame ce s-au implicat în cursul destinelor sperând că ar putea fi schimbate.


   Când ceea ce au crezut o viață întreagă se destramă, dragostea dintre Cyra și Akos este pusă în pericol și poate fi zdrobită oricând. Forțați de a alege o națiune, unul shotet și unul thuvesit, ei știu că ar trebui să fie dușmani. Dar poți oare urî pe cineva pe care îl iubești atât de mult? Când nu știau ce să facă, Vara le zguduie lumea din temelii iar furia ia locul iubirii și a speranței. ,, De ce te aștepți ca viața să-ți facă concesii? Yma se încruntă. Nu ni se promite destindere, confort sau corectitudine. Ci numai durere și moarte.”

   Viața e plină de durere, îi spusesem lui Akos. Capacitatea ta de a o suporta e mai mare decât ai crede. Și avusesem dreptate.
   Când  dorul, durerea și frustrarea sunt prea mari, Akos și Cyra trec peste nesiguranțele lor și lasă loc în viața lor iubirii ce arde mocnit între ei încă de când a venit prima dată în camera ei din Conacul familiei Noavek.


   Dar când destinele par împlinite, ceea ce le rămâne este decizia unei vieți dictate de ei înșiși. Însă asta nu e posibil cât Lazmet Noavek este în viață și amenință să înceapă un război. Cu ura lu Isae și setea de sânge a lui Lazmet, națiunile riscă să să îndrepte spre pieire. După o greșeală a Cyrei când o navă plină cu sute de oameni a fost bombardată, ei au ajuns în sfârșit la convingerea că fuseseră irosite deja mult prea multe vieți nevinovate.

   Când Akos o părăsește pe Cyra, inima ei se face țăndări dar ea nu știa secretul din spatele plecării lui, cum nici el nu știa decizia luată de ea. Legați de același scop, Cyra pleacă în Shotet să își ucidă tatăl iar Akos intră în Conacul Noavek. Dar când viața ei este pusă în pericol iar Akos nu intervine în fața lui Lazmet să o ajute, ea știe că el e pierdut. Sfârșind fiecare pe pământul națiunii sale, Akos în Thuve iar Cyra în Shotet, amândoi luptă pentru pacea după care au râvnit încă de când erau copii. Dar oare vor reuși ei să învingă familia Noavek și ura dintre planete? Cu dorința de răzbunare, de pace, cu durerea cauzată de familia Noavek în suflet, Akos și Cyra înfruntă destinele iar totul rezultă în scântei și întuneric. Dar dacă întunericul e viața însăși?

   Splendid! Un final întunecat, incendiar și plin de adrenalină! Cumpăna Destinelor s-a dovedit a contura acțiunile unor persoane aflate într-adevăr la cumpăna destinelor. Destinul nu este un lucru cu care să te joci, destinul nu poate fi manipulat, însă, ,, Trecutul este cel care determină viitorul-adesea rămâne ascuns, dând formă vieților noastre în moduri pe care nu le înțelegem. Însă uneori trebuie să-și forțeze calea în prezent pentru a schimba ceea ce vine.”

   Acest volum a avut totul, de la intrigă, la suferință, la detalii sângeroase și iubire. Relatat din patru perspective, ale lui Akos, Cyra, Eijah și Cisi, cuprinde toate aspectele conturate încă din primul volum și le dezvoltă printre scene pline de durere și de acțiune. 

   Când Eijah a devenit una și aceeași persoană cu Ryzek, formând astfel un nou suflet, am știut că nu avea să își mai revină niciodată, mai ales după ce Ryzek a fost ucis iar șansa de a-și recupera amintiriile a murit odată cu bărbatul Noavek. Eijah a fost permanent o victimă colaterală, un om al cărui destin a fost scris nedrept dar care a influențat destinele tuturor din jurul său prin cursul vieții sale.

   Cisi a fost o ființă gingașă, un suflet pur care a primit un har pe măsura sufletului ei, în ciuda contradicției dintre avantajele și dezavantajele posedării unui har. S-a dovedit că un har-flux este deopotrivă și un miracol dar și un blestem, în funcție de felul în care este folosit. Cisi a trecut prin paginile acestui volum lăsând în urma ei flori-de-tihnă și calm, la fel cum a lăsat și în viața lui Isae.

   Cyra și Akos au fost permanent yin și yang. Cyra înfocată, impulsivă și feroce iar Akos blând, calculat și liniștit, cu toate că și-au inversat rolurile permanent, până în finalul cărții. Relația lor a fost de la început foarte puternică iar întorsătura de situație cu privire la destinele lor este absolut neașteptată și șocantă. Au fost o mulțime de nume ale căror morți le-am regretat dar vă las să treceți și voi prin această poveste minunată și să aflați.

   Seria Pecetea Morții a fost o lectură atipică pentru genul de cărți pe care le-am citit în ultimul timp iar universul, cadrul și noile națiuni cu care a trebuit să mă obișnuiesc din universul creat de Veronica Roth au fost absolut superbe. Începând cu actele sângeroase până la scenele pline de suferință și cele de dragoste, acest volum m-a captivat și mi-a plăcut la nebunie și ar fi trebuit să știu că după o serie ca Divergent, Pecetea Morții avea să fie ceva spectaculos! Deci, ce mai așteptați? Ar trebui să faceți cunoștință cu thuvesiții și shoteții!




   Seria este publicată la Editura Corint în colecția Leda Edge.

   Puteți achiziționa cărțile de pe site-ul editurii sau de pe Libris.ro
   Lectură plăcută, dragilor! :)



   




Trimiteți un comentariu

0 Comentarii