Advertisement

Responsive Advertisement

Recenzie-Casa de sare și amărăciuni de Erin A. Craig

   Titlu: Casa de sare și amărăciuni 


   Autor: Erin A. Craig


   Editura: Corint, colecția Corinteens


   Traducere: Maria Adam


   Nr. Pagini: 399


   Punctaj: 4.7/5


   ,,Un conac la malul mării și douăsprezece surori blestemate...”


   La Highmoor nu mai sunt douăsprezece surori pentru că patru dintre ele și-au pierdut viața în mod tragic lăsând în urma lor tot mai mulți ani de doliu pentru familia lor. Din această cauză se zvonește că familia Thaumas este blestemată dar Annaleigh privește mai departe de toată fațada asta.

   Ea crede că Eulalie, ultima soră care a murit, a fost ucisă și vrea să investigheze și să afle dacă familia ei este în pericol. Însă atunci când Morella, mama lor vitregă anunță că este însărcinată cu fratele lor, viața în familia Thaumas se schimbă iar doliul este înlocuit de rochii lungi și colorate, de veselie și de bucuria unei noi vieți.

   Annaleigh știe că Eulalie ar fi meritat mai mult dar toată viața au ținut doliu și au suferit iar acum este timpul pentru fericire.


   Iar atunci când Fisher, vechiul lor prieten din copilărie, apare și îi spune lui Annaleigh despre o ușă secretă pe care o folosea Pontus, zeul oceanului, ele află că pot folosi ușa pentru a ajunge oriunde își doresc. Astfel, ele ajung să meargă seară de seară la baluri, dansând și stricând toți pantofii pe care Papa îi cumpăra pentru ele.

   Seară de seară, Annaleigh și surorile ei dansau cu o mulțime de bărbați în speranța că acolo nimeni nu va crede zvonul despre blestemul lor și se vor apropia de ele. Iar unul dintre ei este chipeșul Cassius pe care Annaleigh îl întâlnise în Selkirk și pe care avea șansă să îl revadă acum.


   Când micuța Verity îi arată lui Annaleigh ororile pe care le desenează, când ea însăși începe să aibă viziuni înspăimântătoare cu surorile ei moarte, o teamă se aprinde înăuntrul ei. Teama că ar putea fi bântuite, teama că una dintre ele urmează și că nu va putea să îmăiedice încă o moarte.

   ,,Ce se întâmplă cu familia noastră?”

   Tot mai mulți oameni mor în jurul ei iar când cei mai apropiați și singurii ei complici sunt uciși, lumea ei este dată peste cap. Dacă ucigașul este cinvea la care nu s-ar aștepta niciodată?


   Tatăl lor începe să se întrebe de ce pantofii lor se strică așa de repede iar la un bal, el întreaba în fața tuturor acest lucru pentru a căuta împreună cu posibilii pețitori, motivul pentru care fetele lui pățesc asta.

   Dar Annaleigh a încetat să mai meargă la baluri iar acum este chinuită de coșmaruri și viziuni. Cassius apare în viața ei și devine cel mai important om care o susține și care o protejează necondiționat. Dar oare îl cunoaște cu adevărat?


   Când Cassius îi destănuie adevărul, ea abia acum înțelege comportamentul lui și realizează cât de absurde au fost temerile ei despre acest bărbat minunat care pare să o îndrăgească și să țină la ea tot mai mult.

   Dar viața este prea tristă și prea crudă să o lase pe Annaleigh să se bucure de iubirea care i-a fost dăruită iar când ea și Cassius încep să pună cap la cap piese lipsă ale puzzle-ului, lucruri șocante ies la iveală.
   

   O furtună se apropie, multe vieți au fost luate iar blestemul pare mai real ca niciodată. Cine este Viscardi și ce s-a întâmplat în urmă cu atâția ani? Cine ar dori răul unei familii întregi? Cine ar dori răul unor fetițe?

   Răspunsul avea să vină mult ai repede și mult mai dureros decât s-ar fi așteptat Annaleigh.  Trădare, minciuni, gustul înfrângerii și dorința de a-și apăra familia năvălesc în sufletul lui Annaleigh alături de iubirea pentru Cassius. Acum ea și sora ei trebuie să păstreze acest secret. Dar unde este restul familiei? Când o altă nenorocire se abate asupra lor, alte persoane dragi dispar fără urmă. Să fie oare și ei pierduți la fel ca toți ceilalți?


   O iubire, ajutorul unui zeu și câteva dorințe ar fi de ajuns pentru ca haosul să se sfârșească. Dar oare universul se va înduioșa în fața durerii lor? Orice s-ar întâmpla, multe vieți au fost luate și nimic nu îi mai poate aduce înapoi.

   Dar există fericire și, în atâta durere, un lampion poate schimba cursul unei vieți...

   Se pare că am pus mâna pe o mulțime de titluri pe care mi le doream iar Casa de sare și amărăciuni se numără, desigur, printre ele! Și nu m-a dezamăgit!

   Este prima poveste inspirată dintr-un basm al copilăriei mele iar atunci când am aflat de această carte, gândul meu a zburat către povestea cu Cele douăsprezece prințese dansatoare de pe Minimax din Povești din folclorul maghiar! Acolo am întâlnit prima oară această poveste însă Erin A. Craig a depășit de mult timp animația.

   Annaleigh este un personaj care ar face orice pentru familia ei dar, totuși, în lupta sa pentru cei dragi, omite multe detalii și aspecte. Mă așteptam să fie mult mai cu capul pe umeri în anumite scene, dar chiar și așa, mi-a plăcut de ea și mi-a plăcut faptul că toate surorile erau unite.

   Povestea cu Pontus și numele de oamenii de sare a dat farmec poveștii și mi-a plăcut enorm faptul că acțiunea are loc lângă o mare! Și mai mult decât atât, că este evidențiată marea în timpul iernii. Este deja a patra carte la rând în care întâlnesc zăpadă și sărbători, mai ales că ale noastre sunt pe drum!

   Cel mai mult mi-a plăcut de Cassius. De bunătatea, calmul și sacrificiul lui. Am citit finalul cu zeci de lacrimi în ochi și indiferent de evoluția lui, mi-a plăcut mult felul în care s-a terminat această poveste.

   DAR m-aș fi așteptat la mai multe detalii, poate un epilog mai lung, câteva pagini care să exprime mai bine ceea ce a urmat pentru că la acest final, autoarea a lăsat impresia că ar mai putea urma ceva. Însă cine știe? 

   A fost o carte foarte frumoasă care mi-a plăcut la nebunie dar nu am putut să o punctez cu cinci steluțe din cauza finalului și pentru că m-am gândit în mod inevitabil la Șarpe și porumbel iar în comparație cu Casa de sare, aceea a rămas și va rămâne mult timp de acum înainte în inima mea!

 Casa de sare și amărăciuni este  publicată la Editura Corint în colecția Corinteens și o puteți achiziționa de pe site-ul editurii sau de pe CartepediaLibrex și Libris
Lectură plăcută, dragilor! :)

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii