Advertisement

Responsive Advertisement

Recenzie-Să râdem cu Nea Mărin de Amza Pellea



   Titlu: Să râdem cu Nea Mărin

   Autor: Amza Pellea

   Editura: Humanitas

   Nr. Pagini: 268

   Punctaj: 5👼/5👼


   ,,Nu e nimic în lume mai scump decât sănătatea și nimic mai frumos ca omul sănătos și la trup și la suflet. Că degeaba ești sănătos ca un taur, dacă umbli toată ziua bosumflat și nu te bucuri de viața, de parcă ai avea bătături pe suflet.”- Amza Pellea


   Nu cred că există vreun român care să nu fi auzit de Amza Pellea. Și chiar dacă numele nu le este familiar, faimosul nea Mărin, cu binecunoscuta sa paporniță și cu prazul, este cunoscut de către noi toți, de toți românii.

   L-am admirat mereu pe Amza Pellea și știu pe de rost toate scenetele lui, așa că imaginați-vă cât de mult m-a bucurat să citesc această carte. Structurată în mai multe capitole, fiecare bazat pe scenetele scrise de el, cartea acoperă majoritatea momentelor sale umoristice pe care le iubesc. 

   Însă, înainte de a ajunge la momentele amuzante, am citit nota Oanei Pellea și m-am emoționat foarte tare. Modul în care a ales să încheie nota mi-a adus lacrimi în ochi, iar apoi am început să citesc cu un zâmbet melancolic, amintindu-mi de acest talentat actor român...iubit, regretat.

   Când mă gândesc la scenetele lui Amza Pellea, îmi vine imediat în minte figura inconfundabilă a lui nea Mărin, un personaj care a adus bucurie pe chipurile multor români. De aceea, în timp ce citeam această carte, am ascultat pe YouTube vocea lui, pentru a-mi aminti cât de mult îmi plăcea să-l urmăresc. Recunosc, mai aruncam uneori și o privire să îi văd expresiile inconfundabile...

   Am retrăit aventurile lui Nea Mărin cu fiecare scenetă, care este ca o fereastră deschisă spre un sat oltenesc plin de viață și culoare, unde personajele trăiau autentic, popular. Amza avea un talent special. Umorul lui nea Mărin nu era niciodată forțat sau vulgar, ci venea dintr-o inteligență ascuțită și o observație fină a naturii umane. Fiecare replică, fiecare gest era adus pe scenă cu o naturalețe uimitoare. Textele din manuscrisele sale sunt scrise într-un mod identic, ceea ce le conferă un farmec autentic!

   Am retrăit pățaniile cu nepotul Sucă, Sache a lu’ Zăpăcitu, nașu’ Pantelică, Veta și toți ceilalți care făceau parte din viața olteanului nostru drag. M-am simțit ca și cum m-aș fi întors în copilărie, când ne adunam și râdeam la scenetele în alb-negru. Sunt foarte fericită că a apărut această carte minunată și că am citit-o. Mi-am amintit să salvez puținele scenete disponibile pe YouTube, mai ales că multe dintre ele au dispărut și sunt greu de găsit. Îmi era dor de acest umor și îmi era dor de acest mare a actor!

   Nu trebuie să mai spun că recomand această carte din toată inima! Nea Mărin, cu pălăria sa oltenească și zâmbetul său larg, va rămâne mereu un simbol al bucuriei autentice de a trăi, al teatrului de altădată și al actorilor care merită să fie celebrați. Să ne amintim de ei și să râdem din nou cu nea Mărin!

   Semnat,

   Ruxandra de la Angels from Books.


Bookstagram-ul meu unde puteți găsi pozele pe care le fac, desene, reacții, unboxing-uri și multe altele: @angelsfrombooks

Cartea este publicată la Editura Humanitas
O puteți achiziționa de pe site-ul editurii, de pe CartepediaLibrex și Libris


Lectură plăcută, dragilor! 👼

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii