Advertisement

Responsive Advertisement

Recenzie-Mădălina Manole. O sinucidere sub semnul întrebării de Dan-Silviu Boerescu

   Titlu: Mădălina Manole. O sinucidere sub semnul întrebării

  Autor: Dan-Silviu Boerescu 

   Editura: Integral

   Nr pagini: 153

   Punctaj: 5⭐/5⭐

   Seria Destine controversate analizate de Dan-Silviu Boerescu 


,,Acum sînt copil, femeie și înger,
Trăiesc și iubesc cum n-aș fi crezut,
Mă simt dintr-odată unică sub cer
Nu știu ce câștig și ce-am de pierdut.”


   Moartea Mădălinei Manole este o întâmplare care în 2010 a șocat o Românie întreagă, iar Dan Silviu Boerescu nu s-a ferit de un subiect atât de controversat pentru a scrie o carte despre incidentul care se află și acum sub semnul întrebării. Pe 14 iulie 2010 Mădălina Manole se sinucide lăsând în urmă o mulțime de întrebări și un război care nici azi nu s-a încheiat. 

   În cartea lui Boerescu, totul începe cu viața profesională și cu succesul pe care l-a avut Mădălina Manole, dar și cu iubirile ei, cu toate poveștile care au format-o pe frumoasa artistă. E de prisos a mai menționa cine a fost Mădălina Manole, gloria și impactul acesteia asupra muzicii românești sau faptul că muzica ei este încă adorată de fanii acesteia. Fata cu părul de foc a fost, este și va rămâne una dintre cele mai bune voci pe care le-a avut România, cât și una dintre cele mai frumoase femei din spațiul public. 

   O viață de succes, o carieră uimitoare, un copilaș de numai un an și un soț iubitor, toate acestea erau comorile Mădălinei. Deci, de ce să se sinucidă artista fix în ziua în care împlinea 43 de ani? 

  Într-un stil jurnalistic, cu o notă de investigație, autorul combină toate informațiile factuale cu speculații, interviuri și mărturii ale celor apropiați Mădălinei legate de tragicul incident. Cel mai interesant este că Boerescu nu se ferește să ridice întrebări incomode și să exploreze piste controversate, așa cum nu se ferește să vorbească de marele elefant roz din cameră. A fost oare moartea Mădălinei sinucidere sau a fost crimă? Ba mai mult decât atât, este oare soțul acesteia cel care a avut legătură cu moartea sa? 

   Numeroasele probe care lipsesc din dosar, neglijența cu care a fost anchetat cazul Mădălinei și întregul război dintre familia Mădălinei și soțul acesteia sugerează mult prea mult că în toată această poveste este vorba despre o crimă. 

   Ce este cel mai trist este că numai Dumnezeu și Mădălina știu adevărul. Sau poate că nu... 

   Am citit această carte cu sufletul la gură, curioasă de toate speculațiile și de toate detaliile morții Mădălinei. Deși este și a fost o cântăreață pur și simplu strălucitoare, deși amintirea ei ar trebui celebrată ascultând până la sfârșitul timpurilor creațiile ei, eram prea curioasă după ce am găsit această carte într-un anticariat să citesc și fața mai puțin frumoasă a poveștii Mădălinei. 

   Nu o să dau detalii despre moartea ei, mai ales pentru cei care nu știu încă toate detaliile și ar fi curioși să citească despre toată drama din spatele acestui nume uriaș. 

   Mădălina Manole pare o enigmă. Faptul că multă lume a vorbit despre cât de instabilă era Mădălina în ultima perioadă mă lasă cu o mulțime de întrebări, fiind oarecum plauzibilă sinuciderea ei, însă toate celelalte argumente și ancheta separată făcută de geniala Mihaela Brooks nu m-au făcut decât să fiu sigură că Mădălina Manole nu s-a sinucis. 

   Adevărul... Cum am spus, probabil nu va fi niciodată scos la iveală, însă ceea ce a făcut Mihaela Brooks dă de gândit. Aceasta este un profiler român-canadian, cunoscută pentru implicarea sa în cazuri de criminalistică și investigații psihologice. Ea este specializată în analiza comportamentală și psihologică a criminalilor, lucrând adesea ca expert în profilare criminală în diverse cazuri. Iar analiza făcută asupra acestui caz este incredibilă și, cred eu, este unul dintre motivele pentru care dosarul Mădălinei Manole este foarte posibil să fie redeschis cât mai curând. 

   Nu vreau să mă axez prea mult pe opinia mea legată de un subiect atât de controversat, însă trebuie să recunosc că această carte este scrisă foarte bine. Poate și pentru că nu știam toate aceste detalii până acum, sau poate pentru că oricum îmi plac subiectele românești abordate de Boerescu. Rămâne de văzut dacă și restul volumelor acestei serii despre destinele controversate ale României sunt la fel de bune. 

   Sunt foarte curioasă unde va ajunge dosarul Mădălinei, chiar dacă din toată familia ei care a jurat că va scoate adevărul la iveală, a mai rămas astăzi doar fratele ei. Iar pentru că la terminarea acestei cărți am început să răscolesc internetul legat de acest subiect, am ajuns la pagina fratelui Mădălinei de Facebook. Iar aceasta este atât, atât de tristă, plină zi de zi doar de imagini și filmulețe cu sora lui. Și totul pare o dovadă că nu o va uita niciodată și că va duce promisiunea părinților lui mai departe, oricât va dura până se va afla totul. 

   În lipsa unei certitudini, rămânem doar cu genul acesta de lecturi care pentru o scurtă bucată de timp transformă cititorii în mici detectivi, iar lecturarea ei este absolut fascinantă. Deși subiectul este unul deprimant, m-am bucurat că această carte mi-a adus aminte de muzica ei pe care o ascult continuu de când am terminat de citit. Pentru că în ciuda dramei de acum 14 ani, Mădălina nu este doar un subiect de știri, ci a fost și încă este genială. 

   Sper că v-am făcut curioși de această carte și de această serie care are atâtea titluri interesante, încât trebuie să fac niște căutări să văd unde pot găsi toate volumele. Până atunci, sper că veți da o șansă cărților lui Dan-Silviu Boerescu, pentru că toate abordează subiecte inedite și, ei bine, în toate există un mare elefant roz de care acesta nu se teme să vorbească. 

   Mulțumesc că mi-ați citit recenzia, dragilor. 

   Cu dragoste, 

   Ruxandra de la Angels From Books

Bookstagram-ul meu unde puteți găsi pozele pe care le fac, desene, reacții, unboxing-uri și multe altele: @angelsfrombooks

Lectură plăcută, dragilor! 😚

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii