Titlu: Scrisori de la Moș Crăciun
Autor: J. R. R. Tolkien
Editura: Rao
Nr. Pagini: 192
Traducere: Fabiola Popa
Punctaj: 5⭐/5⭐
”I suppose you will be hanging up your stocking just once more: I hope so for I have still a few little things for you. After this I shall have to say “goodbye”, more or less: I mean, I shall not forget you. We always keep the old numbers of our old friends, and their letters; and later on we hope to come back when they are grown up and have houses of their own and children.”
Poate că Scrisori de la Moș Crăciun pare la prima vedere o carte de ficțiune care ascunde o poveste, așa cum am crezut și eu. Numai că întreaga carte este o colecție de scrisori făcute de J. R. R. Tolkien pentru copiii săi.
Totul a început prin 1920 când s-a născut primul copil al lui Tolkien și a continuat 23 de ani mai târziu până când acesta, Christopher, Michael si Priscilla, toți copiii săi, au crescut.
Până în 1943, Tolkien a creat un întreg univers magic cu scrisorile sale. Totul mergea astfel: copiii îi trimiteau Moșului scrisori, iar acesta le răspundea înapoi, povestindu-le ce s-a mai petrecut la Polul Nord.
Astfel, Tolkien a creat un întreg tărâm de poveste în care spiridușii, renii, Moșul, Ursul polar și multe alte personaje magice și frumoase au dus la apariția unor adevărate povești în scrisorile pe care ,,Moș Crăciun" le trimitea copiilor săi.
Mai mult decât atât, pentru ca scriitorul să intre în personaj, scrisorile pe care acesta le făcea ca fiind de la Moșul erau scrise tremurat, cu o caligrafie pe care numai renumitul Santa Claus o putea avea. Însă și Ursul polar avea propriul sau stil de scriere și, de asemenea și fiecare personaj în parte, iar toate scrisorile veneau însoțite de imagini care să justifice poveștile petrecute în iarna respectivă la Polul Nord.
În așa fel încât Tolkien petrecea mult timp desenând toate vederile și imaginile pe care urma să le lase lângă șemineu împreună cu scrisorile minunate la care este evident că muncea enorm.
Nu e de mirare că Tolkien este așa iubit în ziua de azi, pentru că talentul și imaginația au făcut ca toate scrisorile sale să fie ceva absolut magic pentru acele vremuri și chiar și pentru vremurile noastre, având în vedere că acesta nu avea poze de referință, nu avea internetul de unde să se inspire, ci dădea naștere unei lumi minunate așa cum o făcea în cărțile sale. Tolkien a luat atât de în serios treaba de Moș Crăciun încât a promis să revină și când vor apărea nepoții săi...
Câtă dragoste și câtă dăruire din partea unui tată atât de talentat...
Acum, atâția ani mai târziu, am citit aceste scrisori de parcă aș fi și eu un copil și aș citi cu adevărat scrisori de la Polul Nord. Cu toții știm că Moș Crăciun există, nu-i așa? Numai că Tolkien a fost un mic ajutor al său cu această colecție de scrisori.
Am citit fiecare scrisoare, încercând să descifrez și originalul în caligrafia Moșului și am rămas impresionată, emoționată și înduioșată. Nici măcar nu mă uimește că tocmai Tolkien a avut o tradiție de familie care să implice talentul său.
E absolut impresionant cum acum mai bine de o sută de ani un tată desena vederi pentru că nimeni nu ar fi zis atunci că va veni o zi în care fiecare casă va avea o imprimantă unde vei putea scoate felicitări. Tolkien era mintea strălucită a familiei care a dus la o copilărie de aur, printre ființe fantastice și magice pentru copiii săi. Să mai zic că a creat un alfabet și o nouă limbă pentru aceste povești?
Cred că această carte ar trebui cumpărată chiar și pentru simplul fapt de a vedea imaginile cu scrisorile acestui om talentat. L-am lăudat deja de atâtea ori încât tind să mă repet, numai că m-a fermecat toată această colecție și sper ca și voi să o luați și să o citiți măcar peste unsprezece luni.
Nu cred că veți regreta...
Până atunci, mulțumesc că mi-ați citit recenzia, dragilor! Vă doresc un ianuarie plin de cărți minunate!
Cu dragoste,
Ruxandra de la Angels From Books
0 Comentarii